On je, odgovarajući na pitanje poslanika Aide Baručije /Klub poslanika Naše stranke/, naveo da je takvo stanje “zasluga” Turkovićeve.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da pozdravljanje sa tri prsta spada u domen vjerske slobode i vjere u Isusa Hrista i Sveto Trojstvo.

– Ono što je meni, kao pravoslavcu sveto, smatram svetim i za pripadnike drugih vjerskih zajednica u BiH. Ne plašite se vjernika, nego nevjernika – rekao je Nešić odgovarajući na poslaničko pitanje na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDA Midhata Čauševića o tome, Nešić je rekao da to pitanje vraća BiH 30 godina unazad.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je danas na sjednici da su bezbjednosne provjere kandidata za funkcije u institucijama BiH regulisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka i o tome se brinu OBA i SIPA, zavisno o kom se nivou vlasti ili funkciji radi.

Krišto je odgovorila poslaniku Milanu Dunoviću /DF/ da je zakonom propisano i da članovi Savjeta ministara imaju pristup tajnim podacima, bez bezbjednosnih provjera, ali u skladu sa dozvolama za pristup tajnim podacima.

Dunović nije bio zadovoljan odgovorom, zatražio je pisani odgovor i najavio da će tražiti i mišljenje OHR-a.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da u nastavku sjednice razmatra izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva, a maloprodajna cijena dizela bila bi niža za 35 feninga.

Pred poslanicima bi, u prvom čitanju, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Predlagač je u obrazloženju naveo da je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama, od najniže do najviše plate.

Navedeno je da je Nacrtom zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu izvršen obračun plata primjenom osnovice od 630 KM, čime bi došlo do većeg nesrazmjernog povećanja plata za radna mjesta sa većim koeficijentom.

Špago je dodao da ovaj zakonski prijedlog podnosi kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevima poslanika Denisa Zvizdića da se izmjene Zakona o zastavi BiH i izmjene Zakona o sportu BiH razmatraju po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu i izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kao i informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period od januara do decembra 2021. godine.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.