Foto: BETA

“Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 časa”, naglasio je Kon.

On je za portal “Nova.rs” naveo da ne očekuje masovne letove i dolaske u Srbiju, sve dok se mjere i protok ljudi ne usklade na međunarodnom nivou.

“Sve to će se menjati i zaviće od toga koliko je virus u cirkulaciji. Ne zavisi samo od toga kako je kod nas, nego kako je i u zemlji iz koje dolazite. Svakako da će za nekog ko dolazi iz SAD, gde je još uvek veliko prenošenje virusa, neophodnost kontrole biti veća. Zato je i bitno da se u budućnosti odrađujemo prema svakoj zemlji posebno”, rekao je Kon.

On je dodao da još nema globalnog odgovora na pitanje putnika iz međunarodnog saobraćaja i ističe da je to važna tema za budućnost.

“Neke zemlje omogućavaju testiranje i na licu mesta sa relativo kratkim rokom za dobijanje rezultata testa i to je mogućnost”, dodao je Kon.

Prema njegovim riječima, nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, zamisao je da stariji od 65 godina sami procjenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji koji će i dalje redovno biti dostupni.

On je naveo da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.

“Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi”, kaže Kon.

On navodi da će maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput marketa, a na snazi ostaje i socijalna distanca od dva metra.