screenshot: RTRS

“Ta dobra atmosfera urušena je Komšićevim od ranije poznatim zahtjevima. Tražio sam da bude zakazana vanredna sjednica da bismo operacionalizovali taj stranački sporazum, ali je on smatrao da prije toga treba da zakaže redovnu sjednicu, što je njegovo pravo kao predsjedavajućeg”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Dodik je podsjetio da je bio protiv dnevnog reda koji je predložio Komšić, a za koji je bio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

“Imamo situaciju u kojoj se sve bespotrebno dodatno usložnjava. Mogli smo ostati u kapacitetu sporazuma koji je trebalo primjeniti da institucije BiH mogu krenuti naprijed. Neko je izabrao drugi način i epilog je poznat – ja neću da glasam za taj Godišnji nacionalni program za NATO jer u njemu ima mnogo netačnosti i paušalnih ocjena i mnogo nametnutnih, iznenada upisanih reformi koje bi trebalo da prođu, kao što je novo otvaranje procesa reformi policije i drugog. To ne dolazi u obzir”, napomenuo je Dodik.

On je naglasio da će glasati protiv, a da ne zna kako će se izjasniti Komšić i DŽaferović na vanrednoj sjednici.

“Neko je definitivno htio to srušiti i uspijevaju u tome”, smatra Dodik.

On je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka Komšića i britanskog ambasadora u BiH Metjua Filda, rekao da svi mogu da se sastaju sa kim hoće i razgovaraju o čemu hoće, ali da je protiv bilo kakvog miješanja stranaca u bilo koje procese.

“Ja sam protiv bilo kakvog mješanja stranaca u bilo koje procese, ali je partnerstvo svakako moguće”, poručio je Dodik.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su 5. avgusta dogovor o principima za formiranje vlasti prema kojima bi Savjet ministara trebalo da bude formiran u roku od 30 dana.