Prije svega želim napomenuti gospodinu Vučiću da ću ja, ukoliko budem izabran, biti izabran glasovima građana Bosne i Hercegovine, a ne kako to gospodin Vučić kaže, nekom etničkom većinom, lijepeći glasačima etikete na čelo”, rekao je Komšić

Međutim, nije jasno, dodaje Komšić, zbog čega gospodin Vučić posljednjih dana izražava toliku bojazan mojim eventulanim izborom.

“Zbog čega Vas toliko gospodine Vučiću zabrinjava moja eventualna pobjeda na izborima na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine? Pa ne veličam ja ustašku NDH-a kao Vaš prijatelj Dragan. Nije moja stranka pravila spiskove za progon Srba u Mostaru, u zadnjem ratu, nego stranka Vašeg favorita Dragana. Ne zabranjujem ja jednokopravnost Srba u Mostaru i Hercegovačko – neretvanskom kantonu nego stranka Vašeg favorita od čije pobjede ne strahujete. Znači li to gospodine Vučiću da je Vama na mjestu člana Predsjedništva draže vidjeti one koji veličaju ustaštvo, one koji su se ‘proslavili’ izgonom Srba i one što i danas smatraju da Srbi trebaju biti građani drugog reda”, rekao je Komšić.

Izjavu Vučića možete pročitati na ovom linku.

Govorio je i o Miloradu Dodiku.

“Vidimo da Milorad Dodik ponovo poziva na odcjepljenje. Naravno, u strahu za vlastitu fotelju Dodik zapravo prijeti političkim samoubistvom. Pitao bih ga ko će to slijediti njegov poziv? Neće niko! Pitao bih ga koliko je sudija i tužitelja iz manjeg bh. entiteta napustilo Sud i Tužiteljstvo kada ih je prošle godine pozvao na napuštanje institucija Bosne i Hercegovine? Nije nijedan!Nisu ludi da to urade, jer im Dodik nema šta ponuditi kao alternativu. To su ozbiljni ljudi, koji nisu naivni”, kazao je lider DF-a Željko Komšić.

“Valja se Milorade prvo odreći privilegija. Lijepo je tvojim parlamentarcima i raznim partijskim kadrovima u Sarajevu, po institucijama BiH. Jasno je da vas niko ne bi u tome slijedio, ali eto pokušavaš uvjeriti narod u nemoguće. Jedva čekamo da se povučete iz institucija Bosne i Hercegovine, ali vi to nećete, jer lijepo vam je u tim institucijama, puno bolje nego građanima koje predstavljate. Puna su usta Sarajeva, i tebi i Čoviću, a ‘ušančili’ ste se u tom “mrskom” Sarajevu, u odborima, komisijama i agencijama. Povucite se već jednom. Prestanite prijetiti da ćete sami sebi oduzeti plate i jedan lagodan život”, rekao je Komšić