Grizelj je istakao da Komšić nije dobrodošao u Grude zbog načina na koji je izabran, te da su Hrvati u svim opštinama i gradovima u kojima su većinski narod izabrali za svog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

“Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba dolaziti jer mu mi nismo spremni izraziti službenu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata u BiH, tako ni opštine Grude. Za nas je to Čović, na osnovu 90,82 odsto volje birača opštine Grude, i njemu ćemo prvom prilikom izraziti najsrdačniju dobrodošlicu”, poručio je Grizelj.

Vidić je izrazio žaljenje što “Bošnjaci još jednom na ovakav način ponižavaju Hrvate”.

“Istovremeno smo i žalosni što je još jednom izabran za hrvatskog člana Predsjedništva kandidat koji nema nikakvu podršku Hrvata u BiH. Kao takav nije dobrodošao u naš grad. Ovakvim izborom jedan dio Bošnjaka je pokušao napraviti štetu Hrvatima i BiH. Hrvatima štetu nisu nanijeli, ali BiH jesu, imali smo kao narod i ranije velikih izazova, ali smo ih, vođeni HDZ-om BiH, znali i uspjeli savladati, tako će biti i sada”, izjavio je Vidić.

Bago je rekao da “jedan od dvojice novoizabranih bošnjačkih članova Predsjedništva BiH – Komšić, nije dobrodošao u Posušje”.

“Osoba koja iz dana u dan radi na dekostitutivnosti Hrvata u BiH, koja koketira sa svojom nacionalnosti u zavisnosti od trenutnih potreba i koja je po treći put bošnjačkim glasovima uzurpirala mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ne može predstavljati hrvatski narod u BiH i nikada neće biti dobrodošla u naše Posušje”, poručio je Bago.

Prema njegovim riječima, na ovim izborima Posušje je jasno reklo ko je hrvatski član Predsjedništva BiH.

“Gotovo 90 odsto birača dalo je podršku Čoviću i političkim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora /HNS/. Odlučno i hrabro stojimo uz HNS i predsjednika Čovića u daljoj borbi za ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata u BiH. Budimo istrajni u zalaganjima za pravedna, logična i ustavna zakonska rješenja izbornog procesa kako bi u što skorijem roku nadišli ovu anomaliju koja omogućava brojnijem narodu da majorizira malobrojniji, birajući mu predstavnike”, napisao je Bago u saopštenju.

Zbog izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH danas će u Mostaru u 18.00 časova biti održana protestna šetnja od Univerziteta do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH na Šetalištu.