Komić je rekao da je u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine broj zaposlenih povećan za 5.403 lica, što je rast od 2,1 odsto, kao i da je u odnosu na mart ove godine broj zaposlenih povećan za 5.140 lica ili 1,9 odsto.

“Od ukupnog broja zaposlenih, 227.677 lica je zaposleno u poslovnim subjektima, dok se 41.202 zaposlenih odnosi na preduzetnike i lica zaposlena kod njih”, naveo je Komić na konferenciji za novinare u sjedištu Zavoda u Banjaluci.

Kada je riječ o odlasku radne snage, Komić je istakao da je u planu da u budućem vremenu raspolažu tim podacima, ali da Zakon o prebivalištu za sada ne definiše da se oni koji odlaze u inostrantvo moraju prijaviti.

Komić je istakao da je prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Srpskoj isplaćena u novembru ove godine iznosila 880 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.364 KM.

U novembru najviša prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena je u području finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja, i to 1.379 KM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 599 KM.

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su nepromijenjene, dok su na godišnjem nivou u prosjeku veće za 1,6 odsto.

Najveći rast cijena u novembru registrovan je u odjeljcima stanovanje i namještaj i pokućstvo, po 0,5 odsto, a najveći pad u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto.

“Rast cijena je jedan od najnižih u regionu”, rekli su iz Zavoda, naglasivši da rast prosječne plate prati rast cijena u Srpskoj, te da je zabilježen veći rast prosječne plate nego cijena.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u periodu januar-novembar ove godine u poređenju sa istim peridom lani veća je za 4,3 odsto. U istom periodu u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji ostvaren je rast od 22,9 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u novembru ove godine u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2017. godni veći je za 2,9 odsto, u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,5 odsto, a u odnosu na oktobar ove godine manji za 0,4 odsto.

Broj radnika u industriji u periodu januar-novembar ove godine veći je za 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle.

Kada je riječ o pokrivenosti uvoza izvozom, u novembru 2018. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 330 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 391 milion KM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene Srpske sa inostranstvom u novembru ove godine procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 84,4 odsto.

“Procenat pokrivenosti uvoza izvozom u periodu januar-novembar tekuće godine iznosio je 71,6 osto”, ističu u Zavodu.

U periodu januar-novembar 2018. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti 3,456 milijardi KM, što je za 8,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je u istom periodu iznosio 4,829 milijardi KM, što je za 6,8 odsto više u odnosu na isti period lani.

U periodu januar-novembar 2018. godine najviše se izvozilo u Italiju, 529 miliona KM, a u Srbiju 441 miliona KM.

“U istom periodu najviše se uvozilo iz Srbije, 803 miliona KM, te iz Italije 536 miliona KM”, otkrivaju u Zavodu.

U periodu januar-novembar 2018. godine najveće učešće u izvozu ima električna energija sa 265 miliona KM, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 595 miliona KM.

Na pozitivne pokazatelje, ukazuju i iz Privredne komore. Negativnim u ovoj godini ocjenjuju pad prerađivačke industrije na jednoj strani i veći broj zaposlenih u ovom sektoru, na drugoj. Ono što je dobro, ističe predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, jesu pozitivni trendovi privrednog rasta i privredne aktivnosti što je, kako kaže, dobro je, ali nedovoljno.

Pomake bi trebalo da donese realizacija zacrtanog u Programu ekonomskih reformi, koji je poslovna zajednica podržala. Ali, ističe Đurić, tek u drugoj polovini godine.

Svjestan da privredu, kako kaže, očekuje teška poslovna godina, zbog mogućeg poskupljenja struje i rasta PDV-a, Đurić očekuje pozitivne efekte, koje će, smatra, donijeti i novi politički odnosi u BiH. Ističe i da je potrebno povesti računa o odlivu radne snage.