Foto: RTRS

Iz Fonda navode da zdravstveni sistem Srpske zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu, ima nerealno visoke cijene, ali bez obzira na te prednosti, oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova. Taj ceh plaća kako Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, tako i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti preko potreban lijek.

Iz Fonda ističu da se većom ponudom lijekova i većom konkurencijom – dozvolom ulaska na tržište relevantnih kompanija, postiže bolja snabdijevenost tržišta lijekova, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni.

– Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lijekova na tržištu BiH, sa pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljju lijekove za svoje osiguranike? – pitaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Iz Fonda navode da je iz primjera kubanske Cimavaks vakcine, kada je po ubrzanoj proceduri i bez dozvole Evropske agencije za farmakologiju i mišljenja članova Komisije za lijekove BiH ova vakcina registrovana u BiH, očito da je stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH.

– Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim standardima i koji sada uspješno snabdijevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH? – ptaju iz FZO Srpske.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske apeluje na sve relevatne institucije da se “stave u službu zdravstvenog sistema Srpske koji će na ovaj način dobiti brojne prednosti, a pacijenti bržu nabavku lijekova, a ne da budu saučenisnici u igri lobista u kojoj se najmanje misli na interes pacijenata i zdravstvene struke”.