Petar Ivancov

Za mene, kao i za sve Ruse koji su odrasli na pričama veterana, porodičnim pričama o ratu, 9. maj je sveti datum. Kao što u jednoj ruskoj pjesmi se kaže, “Nemamo u Rusiji porodicu gdje se svog heroja ne sjećaju”. Jer zaista u Rusiji nema nijedne porodice koja u to strašno doba nije izgubila nekoga bliskog. Za ovu pobjedu naši narodi su platili milionima i milionima života, neljudskim patnjama, tišinom nerođene djece i suzama majki koje nisu dočekale svoje sinove…

Ne smijemo zaboraviti da su narodi Sovjetskog Saveza i drugih zemalja postali objekti mizantropske ideologije nacizma, a zatim žrtve agresije najmoćnije i najorganizovanije vojne mašine toga doba. Po cijenu strašnih gubitaka, doprinos SSSR-a porazu nacističke Njemačke je bio od presudnog značaja, kao i oslobađanju, naravno zajedno sa saveznicima, Evrope od fašističke kuge. Pobjeda je postavila temelje poslijeratnog svjetskog poretka na načelima kolektivne sigurnosti i međudržavne saradnje, i otvorila put stvaranju UN-a.

Međutim, nažalost, 9. maj nije sveti datum za sve. Svjedoci smo sve učestalih pokušaja diskreditacije junaka, vještačkog podizanja sumnje u pravilnost puta koji su prošli naši preci, prepisivanja istorije na štetu interesa naše države. Njihova cilj je da se umanji doprinos Sovjetskog Saveza oslobađanju Evrope i Azije od fašizma i militarizma, da se prikaže SSSR kao jedan od krivaca za početak rata, da se izjednače žrtve i dželati.

Danas, nažalost, u nekim evropskim zemljama postavljaju se spomenici u čast nacističkih kolaboracionista, marširaju veterani SS divizija. Istovremeno, spomenici vojnicima-oslobodiocima i mjesta sahrane poginulih boraca u nekim zemljama se podvrgavaju skrnavljenju i uništavanju. Sve je to uvredljivo za narode koji su podnijeli najteži teret borbe protiv režima mržnje.

Ponekad se čini da neke zapadne zemlje svjesno zatvaraju oči pred takvim pojavama radi oslobađanja od odgovornosti onih koji su sklapanjem sporazuma sa Hitlerom u Minhenu 1938. godine pokušali usmjeriti fašističku agresiju na istok. Otuda želja mnogih u Evropi, uključujući i one čiji su preci sarađivali s nacistima, da prepišu tu sramotnu stranicu istorije.

Mi u Rusiji se sjećamo i cijenimo podvig jugoslovenskih partizana, antifašista, koji su vodili nepomirljivu borbu protiv osvajača, po cijenu nadljudskih napora paralisali značajne snage neprijatelja širom cijele Jugoslavije, pružajući na taj način neprocjenjivu pomoć Sovjetskom Savezu, koji je na svojim leđima nosio većinu tereta borbe u Drugom svjetskom ratu. Odajemo počast svim nevino ubijenim i poginulim u borbi protiv fašizma na području bivše Jugoslavije.

Drago mi je što sjećanje na te daleke događaje u BiH ne slabi, ovdje se poštuju tradicije antifašizma, cijeni se značaj pobjede nad fašizmom, koja je obezbijedila narodima Evrope slobodu, pravo izbora i mogućnost progresivnog razvoja. Bosna i Hercegovina doprinosi protivljenju falsifikovanju istorije, o čemu svjedoči, između ostalog, podrška tradicionalnoj ruskoj Rezoluciji Generalne skupštine UN-a protiv heroizacije nacizma.

Posljednjih godina broj jubilarnih manifestacija se povećava širom čitave zemlje. Čak i ove godine, uprkos pandemiji, u mnogim gradovima se polažu vijenci kod spomenika jugoslovenskim partizanima, antifašistima i žrtvama fašista i njihovih pomagača. Nedavno sam učestvovao u ceremoniji sjećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac povodom 75. godišnjice njegovog oslobođenja od strane jugoslovenskih partizana. Devetog maja položiću cvijeće kod spomenika palim borcima narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. u Banjaluci.

Praznik 9. ma­j je zaista naš zajednički praznik. Simbolizuje herojsku borbu naših naroda za nezavisnost, slobodno postojanje budućih generacija.

Ovo istorijsko pamćenje je temelj, koji nas danas ujedinjuje u borbi protiv izazova i prijetnji radi obezbjeđenja mira na zemlji. Pouke Velikog otadžbinskog rata uče nas jedinstvu u borbi protiv savremenih prijetnji. Samo zajedničkim snagama možemo im uspješno odoljeti. Mi ne možemo dozvoliti da se virus netolerancije, ksenofobije, rasne ili druge superiornosti širi i pogađa umove ljudi. I to je naša sveta obaveza pred onima koji su krvlju i životom platili spas čovječanstva od strahote “smeđe kuge”.

Čestitam svima naš zajednički praznik! Srećan Dan pobjede!

Piše: Petar Ivancov