Povratak ratnika, vijest je koja je procurila u javnost, pa ni u MIP-u, a ni u Ministarstvu bezbjednosti BiH nismo uspjeli saznati, koliko će zarobljenih pripadnika ISIL-a, primiti BiH. Ranije iskustvo ne obećava da će se bh. vlasti ozbiljno pozabaviti radikalnim islamistima.

Koje korake je BiH preduzela po prispjeću zahtjeva američke administracije da, zbog povlačenja američke vojske iz Sirije, preuzme BiH državljane, zarobljene pripadnike ISIL-a, pitanje je na koje iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije stigao obećani odgovor.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, rekao je za federalne medije da je iskazana čvrsta podrška Koaliciji u borbi protiv terorizma i ISIL-a. Ništa konkretnije ni od ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića – broj radikalnih islamista koji se vraćaju ili je tajna ili nepoznanica.

– Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znaćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provjere. Ako se potvrdi da je riječ o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH – kaže Mektić.

Nezvanično saznajemo, među prvima bi se iz sirijskog zatvora u BiH mogao vratiti Ibro Ćufurović, radikalni islamista iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše, koji se u Siriju, na strani ISIL-a, otišao boriti 2013. godine. Ova vehabijska zajednica, nakon što Ćufurović odsluži benignu kaznu u BiH, jedno je od nebrojenih utočišta u kojoj on i njegova islamska braća mogu nastaviti da upražnjavaju fanatični radikalni islam.

– Dobijamo ideološku braću Edina Gačića, ljude koji su otišli 7.000 kilometara daleko da bi nekažnjeno ubijali narod u njihovoj zemlji, vjerske fanatike koje u BiH ima ko da dočeka. Dobijamo lica koja se aktivno ne mogu držati pod kontrolom, bar ne na ovaj način na koji se naše bezbjednosne agencije ophode – kaže stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Deradikalizacija, kaže Galijašević, nigdje u svijetu nije postigla rezultate, zbog čega je iluzija da se u BiH bez adekvatnih ustanova i sistema, islamskim fanaticima može iskorijeniti pogrešno učenje o islamu. Ističe da je 25 odsto BiH koju kontroliše bošnjačka politička elita sa 100 paradžemata, vehabijskim zajednicama, ostatcima odreda El Mudžahedin i tzv. aktivnom islamskom omladinom, najmanje bezbjedna teritorija Evrope. Galijašević zato ne sumnja da se u brojne simpatizere mogu svrstati pojedinci koji aktivno učestvuju u organizaciji dočeka ratnika ISIL-a.

– Poziv koji vam upute SAD, je poziv koji se ne odbija, to je ultimatum. Amerikanci su sa njima završili, njih uopšte ne zanima na koji način će se naši političari iz Sarajeva odnositi prema ovom problemu – kaže Galijašević.

Desetine žena i djece takođe bi, uskoro, iz Sirije moglo da se vrate u BiH, a Savjet ministara početkom mjeseca formirao je Koordinaciono tijelo za njihov doček. Ideološki zatrovani vratiće se i ratnici i njihove porodice u sredine u kojima će biti prihvaćeni, vehabijske zajednice i paradžemate, koji su bez adekvatnog i efikasnog nadzora. Ozbiljan bezbjednosni izazov, na koji u BiH ni do sada policijske strukture nisu umjele odgovoriti.