“Oni apsolutno ništa ne rade na traženju nestalih Srba, već se isključivo fokusiraju na traženje nestalih Bošnjaka”, rekao je Kojić novinarima u Banjaluci.

Nakon sjednice Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske povodom 23 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila u Banjaluci, Kojić je izrazio očekivanje da će se formiranjem nove vlasti na nivou BiH pokrenuti pitanje reforme Instituta za nestala lica BiH.

Kojić je ocijenio da je sama činjenica da je 2018. godine identifikovano svega devet lica srpske nacionalnosti, od čega pet u Hrvatskoj, najbolji pokazatelj da ne postoji želja i volja da se traže Srbi.

“Reforma Instituta za nestala lica BiH je ključno pitanje i, ukoliko te reforme ne bude, mi ćemo zajedno sa porodicama poginulih i nestalih iz Republike Srpske pokrenuti inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica BiH i vraćanje procesa traženja nestalih lica u nadležnost entiteta”, zaključio je Kojić.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić rekao je novinarima da se, prema podacima Instituta, u BiH trenutno potražuje oko 7.200 nestalih lica, od čega 1.200 lica srpske nacionalnosti.

“Ključni problem u traženju nestalih lica je nedostatak relevantnih i vjerodostojnih informacija, nedostatak materijalno-tehničkih sredstava, te nedosljednost primjene Zakona o nestalim licima BiH u pogledu prikupljanja i razmjene informacija sa Institutom i Tužilaštvom BiH u vezi sa ekshumacijama i identifikacijama”, istakao je Perišić.

Perišić je naveo da se proces traženja nestalih lica u BiH nalazi u prelomnoj fazi i da neće moći biti okončan ako se u njega ne uključe sve institucije i svi nivoi vlasti u BiH.

“Za BiH ohrabrujuće je što njen evropski put sadrži Poglavlje 23 koje se odnosi na nestala lica”, istakao je Perišić.

On je rekao da su postojali zastoji u ovom procesu kod Tužilaštva BiH u izdavanju naredbi kod pojedinih slučajeva za ekshumacijama i identifikacijama, ali da vjeruje da će imenovanjem glavnog tužioca BiH Gordane Tadić taj problem biti prevaziđen.

Predsjednik Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da se proces traženja nestalih Srba u BiH, koji je u zastoju nekoliko godina, mora pokrenuti sa mrtve tačke.

“Mora se ubrzati proces ekshumacija i identifikacija nestalih Srba, te pokrenuti pitanje odgovornosti protiv izvršilaca zločina počinjenih nad Srbima u BiH”, zaključio je Grabovac.

On je dodao da će porodice poginulih boraca i nestalih civila iz Republike Srpske zatražiti prijem kod članova Predsjedništva BiH kako bi im pružili pomoć u ovom procesu.