“Nadamo se da će u ovom slučaju u sudskom vijeću sjediti pravnici, a ne ratni kadrovi koji provode politiku umjesto pravde i da će jedina moguća presuda u ovom slučaju biti osuđujuća”, rekao je Kojić Srni.

Kojić kaže da je javnosti poznato kakve je sve brutalne zločine činio Naser Orić zajedno sa svojom hordom koja je harala Srebrenicom i ubijala srpske civile i zarobljene vojnike.

“Na području srednjeg Podrinja ubijeno je 2.600 srpskih vojnika i civila, od čega 50 djece i više od 200 žena”, podsjetio je Kojić, napominjući da su u pitanju strašni i brutalni zločini koje su pripadnici muslimanskih snaga pod komandom Orića počinili nad srpskim narodom na području srednjeg Podrinja.

On ističe da je od samog početka ovaj predmet pratilo mnogo kontroverzi u vezi sa vršenjem uticaja na svjedoke i zaštićene svjedoke.

Prema njegovim riječima, Naser Orić je od svega toga bio amnestiran kod Suda BiH, jer nisu preduzimane nikakve mjere i radnje kako bi Orić proveo vrijeme u pritvoru do okončanja procesa.

“Na kraju smo imali oslobađajuću presudu, koju je zatim ukinulo Apelaciono vijeće Suda BiH i vratilo slučaj u ponovni postupak. Mislim da je tada bilo sasvim dovoljno argumenata i dokaza da Naser Orić bude presuđen”, zaključio je Kojić.

Tužilaštvo BiH predložilo je Apelacionom vijeću Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik te vojske Sabahudin Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 9. novembar.