– Poznato je da je međunarodni tužilac Džud Romano još 2012. godine obustavio istragu u ovom predmetu. Međutim, ono što treba da znamo je da je prošle godine donesena naredba da se nastavi sa istragom i da za to ima dovoljno elemenata i dokaza – napomenuo je Kojić u Istočnom Sarajevu, gdje je danas obilježeno 27 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Kojić, koji je obilježavanju prisustvovao i kao izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, istakao je da su ljudi koji su učestvovali u ubistvu mladih vojnika već trebalo da budu u zatvoru, ali da se, nažalost, to nije dogodilo.

– Mogu da kažem da je u Republički centar dolazio postupajući tužilac i mi smo davali materijalne dokaze prije nekoliko mjeseci u vezi sa ovim predmetom. Nastavićemo intenzivnu saradnju sa njima, prije svega sa tim postupajućim tužiocem – rekao je Kojić.

On je podsjetio da u Republici Srpskoj postoji opšte nezadovoljstvo radom pravosuđa na nivou BiH, izuzev radom određene grupe postupajućih tužilaca koji žele časno i odgovorno da obavljaju svoj posao.

– U ovom konkretnom slučaju mogu reći da se radi o tužiocu koji je pokazao da je potpuno nepristrasan i da radi svoj posao u skladu sa pravilima struke i to nam možda i daje malu nadu da 27 godina od tog strašnog zločina koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici može, eventualno, doći do sudskog epiloga – zaključio je Kojić.

U mjestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obilježava se u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.