Kojić navodi da Centar raspolaže ogromnom arhivskom građom i video-materijalima.

– O tome smo juče razgovarali sa Slađanom Zarić, autorom filma “Zločin bez kazne” o stradanju u Podrinju, koja je i autor dokumentarno-igranih filmova “Ratne priče sa Košara” i “Ratne priče sa Paštrika”, kao i predstavnicima Zastava filma. Već su podijeljeni i zadaci i Centar u ovom momentu priprema kompletnu arhivsku građu – rekao je Kojić Srni.

Kojić je pozvao sve dobronamjerne ljude, koji su bili učesnici proboja koridora 1992. godine ili raspolažu određenom arhivskom građom, da se obrate Centru kako bi film bio snimljen.

On je naglasio da je proboj koridora bio veoma važan događaj, te da će snimanje filma doprinijeti da ostane zapisan kao značajna istorijska činjenica.

Prema njegovim riječima, film će biti realizovan u skladu sa dogovorom predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, a Centar će u ime institucija Srpske, odnosno Vlade Srpske, biti nosilac aktivnosti.

– Film će biti realizovan i u skladu sa ranijom procedurom, odnosno ranije rađenim filmovima zajedno sa Ministarstvom odbrane Srbije, Zastava filmom i Radio-televizijom Srbije, kao što je film “Zločin bez kazne” o stradanju Srba u Podrinju. Već postoji ustaljena praksa kako i na koji način ćemo to da radimo – naglasio je Kojić.

On je istakao da je snimanje ovog filma proces i da ne treba očekivati da će se to desiti već sutra, s obzirom da će biti rađena i dramatizacija, odnosno rekonstrukcija određenih događaja.

– Zahtijevaće se i vremenski uslovi koji su bili u to vrijeme – u skladu sa svjedočenjima, autentičnim video-zapisima i dokumentima i uvjeren sam da ćemo naredne godine završiti ovaj film koji će ostati kao trajan istorijski dokument jedne blistave vojne akcije – naglasio je Kojić.

Kojić je dodao, da ova operacija nije slučajno nazvana proboj “koridora života” jer su, kako je naglasio, “ovdje umirale bebe zbog nedostatka kiseonika, a mi smo dobili kiseonik da ovdje možemo da živimo i opstanemo”.

Vojnom operacijom “Koridor `92” spojeni su istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Proboj Koridora trajao je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji “Koridor 1992”, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju “Koridor 1992” izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.