Milorad Kojić

Kojić je istakao da je ogorčen zbog toga što Dudakovića nije stigla pravda i kazna za zločine nad srpskim vojnicima i civilima, ali da je siguran da je podizanje optužnice pitanje dana.

“Smatram da su za čvrsto utemeljenu i nepobitnu optužnicu dovoljni dokazi koje smo mi ustupili Tužilaštvu BiH, a vjerujemo da je tužilaštvo došlo do još dokaza koji potvrđuju Dudakovićevu odgovornost”, rekao je Kojić za “Glas Srpske”.

Kojić je naglasio da predmet Atifa Dudakovića spada među najsloženije, ali da to nije opravdanje za to što još nije okončan.

“Mnogo lakše je bilo predmet privesti kraju prije deset godina jer je bilo više svjedoka. Osim toga, moguće je da su i neki materijalni dokazi u međuvremenu nestali ili upropašteni, ali, bez obzira na sve to, očekujem da optužnica u najskorije vrijeme bude podignuta i potvrđena”, poručio je Kojić.

On je dodao da dosadašnje iskustvo govori da Srbi, ipak, moraju da budu oprezni kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Snimci na kojima Dudaković naređuje spaljivanje srpskih sela prvi put su emitovani 7. avgusta 2006. godine.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik tri dana poslije podnijeli su dvije krivične prijave, jednu protiv Dudakovića i drugu protiv NN lica zbog ubistva jednog ili više pripadnika Vojske Republike Srpske ili Vojske Republike Srpske Krajine i paljenja i rušenja civilnih objekata.