Kojić je rekao Srni da je Republički centar tokom svog istraživanja došao do obimnog dokaznog materijala, te da je postupajućem tužiocu dostavio 8.000 stranica tog materijala koji se odnosi na identifikacije i razmjene, orginalnu video dokumentaciju, te svu ostalu dokumentaciju koja potvrđuje razmjere zločina počinjenog nad srpskim stanovništvom od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine na području Krajine.

On je naveo da se ovo krivično djelo odnosi na ubistva, uništavanje imovine, hramova, crkava i manastira, kao i da su u ovom periodu stradala 763 lica srpske nacionalnosti od kojih je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 256 lica civila i pripadnika Vojske Republike Srpske koji su bili zarobljeni i strijeljani.

Kojić je istakao da su ovi zločini počinjeni sistemski i planski, zbog čega je i kvalifikacija ovog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

“Važno je da u ovom predmetu nije došlo do cijepanja predmeta i da je ovo najveći predmet koji se nalazi pred pravosuđem BiH”, istakao je Kojić.

On je dodao da je važno da se Sud BiH vodi pravdom i pravičnošću, te da na kraju ovaj postupak bude okončan dugotrajnom kaznom zatvora za Atifa Dudakovića i sva ostala lica.

Kojić je pozdravio napore koje je uložio postupajući tužilac u ovom predmetu, dodajući da će Republički centar biti i dalje na raspolaganju za saradnju.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

Njima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Petrovac, Ključ, Krupa na Uni, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.