Važno je da Tužilaštvo BiH u predmetu “Dobrovoljačka” nastavi istragu protiv nekadašnjih visokopozicioniranih vojnih, policijskih i političkih zvaničnika BiH jer je poznato kako se desio zločin nad mladim vojnicima JNA u toj sarajevskoj ulici u maju 1992. godine, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Komentarišući naredbu Tužilaštva BiH o otvaranju ponovne istrage protiv pet lica u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, Kojić je za Srnu izjavio da, ukoliko se ta odluka ne bude odnosila na visokopozicionirane vojne, policijske i političke zvaničnike BiH, onda može reći da je rezultat političkog pritiska bošnjačkog rukovodstva.

“To samim tim znači da je to jedna vrsta političke odluke kojom se želi amnestirati tadašnje visoko rukovodstvo koje je izdalo naredbu za ubijanje i masakr mladih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici”, rekao je Kojić.

On kaže da se plaši da Tužilaštvo BiH u ovom slučaju pokušava da napravi balans, odnosno da kaže da će, ipak, protiv određenog broja lica biti nastavljena istraga, ali da se odustaje od istrage protiv najodgovornijih za taj zločin.

“Čekaćemo da vidimo na koja se lica odnosi nastavak istrage u predmetu `Dobrovoljačka` i da u skladu s tim kažemo konkretije mišljenje”, rekao je Kojić.

Kako Srna saznaje iz krugova bliskih pravosuđu BiH, Tužilaštvo BiH naredilo je ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Tužilaštvo BiH saopštilo da je naredilo ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, ali nije otkrilo identitet tih lica.

Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine. U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.