“Srećom, oni koji su preživjeli, svjedočili su o tom strašnom jutru prije tri decenije. NJihova svjedočenja, između ostalog, nalaze se na stranicama Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-potadžbinskog rata, koji je Centar nedavno promovisao”, rekao je Kojić.

On je naglasio da, kao ni porodice žrtava, ne možemo biti zadovoljni izrečenim kaznama, kao ni brojem počinilaca zločina u Serdarima kojima je suđeno u Sudu BiH.

“Napomenuo bih da je u Atlasu, na više od hiljadu stranica obrađeno pedesetak stratišta Srba 1992. godine. Prema analizi popisa žrtava koji je Centar uradio, ovo je godina u kojoj je procentualno ubijeno i najviše srpskih civila”, naveo je Kojić.

Zločini u Serdarima počinili su 17. septembra 1992. godine pripadnici muslimansko-hrvatskih zločinačkih vojnih jedinica. Tom prilikom je ubijeno 16 srpskih civila, od kojih dvoje djece, a jedna trudna žena je teško ranjena, ali je uspjela da preživi.

U napadu muslimanskih snaga na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, LJubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prethodno bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.