“Oba ova tima odbrane jasno i nedvosmisleno su dokazali pred Haškim tribunalom da se na Markalama nije dogodilo ništa zbog srpske granate, kao što je to Tužilaštvo Haškog tribunala predstavljalo”, rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, to je potvrdio i svjedok koji je čuo razgovore između Alije Izetbegovića i Mustafe Cerića o planu kako da se izvrši diverzija u kojoj će stradati Bošnjaci, kako bi na kraju dobili podršku međunarodne zajednice.

Kojić je istakao da su i “Markale 2” iz avgusta 1995. godine u stvari produkt tog plana kojeg su bošnjački političari zajedno sa vojnim vrhom tada realizovali, a što je bila osnova za intervenciju međunarodne zajednice.

“Ne treba da nas čudi stav Haškog tribunala, jer oni i jesu osnovani da isključivo sude Srbima i da kroz lažno prikazivanje događaja na Markalama sakriju svoju ulogu i dogovor koji su imali sa tadašnjim bošnjačkim vojnim i političkim vrhom kako bi Bošnjaci dobili podršku međunarodne zajednice i na kraju `Markalama 2` izazvali intervenciju NATO-a”, kaže Kojić.

On je podsjetio da su i svjedoci UN pred Haškim tribunalom rekli da se ne može sa sigurnošću utvrditi sa koje strane je došla granata na pijacu Markale, ali to očito za Haški sud nije bilo dovoljno.

“Tamo je bilo žrtava i sve žrtve treba da se poštuju, ali ovdje treba da se zna istina, a tu istinu su nedvosmisleno dokazale odbrane pred Haškim tribunalom”, zaključio je Kojić.

Na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije navodno samo jedne minobacačke granate, za šta su optuženi Srbi da bi, kako se pokazalo, bilo izdejstvovano povlačenje teškog naoružanja oko Sarajeva.

Srpska strana je negirala krivicu, tvrdeći da je tragediju inscenirala vlada u Sarajevu pod kontrolom lidera Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića.

Nikada nije provedena nezavisna istraga o tom napadu, kao ni poslije eksplozije gotovo na istom mjestu krajem avgusta 1995. godine, koja je poslužila kao pokriće za masovne napade avijacije NATO-a na Republiku Srpsku.