Foto: Medija centar

Kusturica je istakao da se ljubav prema mržnji gaji vijekovima, te da je isplivala i 1914, 1918, 1941. i 1945. godine, ali da će one koji je se drže dočekati još jedan poraz, pa će kao što su izgubili dva svjetska rata, izgubiti i treći.

“Izetbegović, kada govori o moralu, prethodno zaboravlja da su njegovi ljudi opljačkali stan mojih roditelja . Zaboravlja da su podmetnuli bombu u sulundar da bi se potvrdilo da je moj otac, koji je inače bio partizan, u stvari bio četnik, da bi opravdali pljačku novca koji su tamo našli, ne previše, 3.000 dolara, koje sam im posalo iz Amerike”, rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

On je napomenuo da su mu oduzeli stan, srušili dvije kuće u Visokom.

“A onda sam na kraju ispao ja nemoralan zato što prijateljima idem u susret”, rekao je Kusturica i poručio da će prijateljima ići u susret, bez obzira na njihovo političko uvjerenje i da nikada neće biti zaustavljen onima koji iz svog nemorala govore o tome kakav je on.

Kusturica je zapitao – ko bi rekao i mogao da pretpostavi u prošlosti da bi Nobelova nagrada mogla da bude dio antisrpskog diskursa.

On je rekao da će u svojoj narednoj knjizi o Petru istaći da je zapravo Nobelova nagrada najbolja potvrda da ne treba priznati samoproglašeno Kosovo, jer, zapravo, čudo se desilo u trenutku kada to niko nije očekivao.

Kusturica je naveo da je dodjela Nobelove nagrade u Švedskoj kraljevskoj akademiji velika manifestacija, monumentalni čin vezan za ljudsku djelatnost, nauku, a posebno za književnost, procesija u kojoj se učestvuje od govora koji pisac spremi, pa sve do momenta kada kralj uručuje to priznanje.

“Put do Handkea je bio dug, ali je zato djelo bilo formatirano davno i utoliko je ta nagrada data njemu, ne za ono što je mislio i govorio, kako kažu, nego za ono šta je zapisano u njegovim knjigama”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da svi Handkeovi oponenti nisu pročitali ni dva reda njegovih knjiga, iz opusa koji je ogroman.

Kusturica je ocijenio da je poistovjećivanje Nobelove nagrade sa političkim idejama potpuno pogrešno, te dodao da Handke ništa ružno nije govorio o stradanju muslimana, nego je čak govorio da je tamo /u Srebrenici/ napravljen najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata.

“Ali, nije rekao ono što upotpunjuje ideološku parolu koju je zaključio Haški tribunal. Nije htio to da kaže. Ali, ne može se reći da je govorio protiv muslimana”, istakao je Kusturica.

Kusturica je rekao da je uručenju Nobela Handkeu u Stokholmu prisustvovao na poziv prijatelja, te podsjetio da je to prijateljstvo nastalo još 1995. godine kada je dobio “Zlatnu palmu” u Kanu za “Podzemlje”, na šta su se obrušili francuski intelektualci, predvođeni Bernarom Anrijem Levijem, a da uopšte nisu ni vidjeli film.

Austrijski pisac Peter Handke primio je u utorak, 10. decembra, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. Uručenju nagrade u Stokholmu prisustvovao je i Handkeov veliki prijatelj – proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Iz SDA je tada, između ostalog, ocijenjeno da je Handke “izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma”, te da je među najglasnijim u njegovoj odbrani Kusturica, koji je, kako se navodi, “počinio sličnu izdaju svih ljudskih i moralnih principa”.