Nikolaos Kotzias

Foto: EU2017EE Estonian Presidency (Nikolaos Kotzias) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons

Kocijas je rekao da Lavrov ima pravo da bude na strani onih koje je Grčka protjerala ili onih kojima nije dozvoljen ulazak.

On je istakao da je za njega Lavrov jedan od najboljih diplomata na međunarodnoj sceni i da sa njim ima prijateljski odnos.

“Zatražio je da ga pozovem da dođe u Grčku radi pripreme posjete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi. Uputio sam mu poziv i ako želi da dođe onda je dobrodošao”, rekao je Kocijas grčkoj novinskoj agenciji AMNA.

Grčki dnevnik “Katimerini”, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio je nedavno da je Atina donijela odluku da protjera dvoje ruskih diplomata i da zabrani ulazak u zemlju još dvojici.

Prema pisanju lista, Atina ruske diplomate optužuje da se miješaju u unutrašnje poslove i da narušavaju nacionalnu bezbjednost Grčke.

Isti izvori su naveli da je Grčka i dalje voljna da održi dobre odnose sa Rusijom.

Portparol grčke Vlade Dimitris Canakopulos potvrdio je da je dvoje ruskih diplomata protjerano.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da ovaj postupak grčkih vlasti neće imati pozitivan uticaj na bilateralne odnose.

Lavrov je trebalo da posjeti Grčku u septembru, ali je ruski ambasador u Atini Andrej Maslov izjavio da, prema sadašnjim okolnostima, nema svrhe pridržavati se ranijeg rasporeda.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova juče je izrazilo snažan protest grčkom ambasadoru u Moskvi zbog protjerivanja diplomata i antiruskih stavova Atine.