“Iako je uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje usledilo tek 2007. godine, danas nam se pruža prilika da im ovom posetom damo jedan novi zamajac. Potpisivanje ekonomskog sporazuma o saradnji između Privrednog odbora Monaka i Privredne komore Srbije će bez ikakve sumnje otvoriti put produbljenim i konkretnim kontaktima”, rekao je knez Albert II novinarima u Beogradu.

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su danas Sporazum o saradnji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta Drugog od Monaka.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz.

“Ja sam došao i da razmenim mišljenje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa zvaničnicima vaše zemlje o temama od zajedničkog interesa kao što su zaštita životne sredine, turizam, unapređenje održivog razvoja obnovljivih izvora energije kao i čuvanje bioloških raznolikosti i očuvanju mora i okeana, do čega mi je posebno stalo”, rekao je knez Albert II nakon sastanka sa Vučićem.

Potencijali privrednog razvoja kao što su digitalizacija, tramsformacija i međunarodna trgovina usled potpisivanja sporazuma, naveo je on, biće izuzetno pozitivni za dve zemlje.

“Republika Srbija i Kneževina Monako mogu se učiniti različitim po mnogo čemu, ali verujem da će komplementarnosti i zajedničke tačke naših zemalja biti aduti za jačanje naših odnosa i to na različitim nivoima”, dodao je knez Albert II.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom posete kneza Alberta Drugog od Monaka, da postoji obostrana opredeljenost za dalji razvoj saradnje dve zemlje u svim oblastima i izrazio uverenje da će ona biti još bolja.

“Naše dve zemlje se razlikuju na prvi pogled ali to su dve stare evropske zemlje sa bogatom istorijom i slobodarskim duhom. Ova poseta je istorijska u odnosima dve države jer je to prva zvanična poseta kneza Alberta”, rekao je Vučić na svečanosti u Palati Srbija.

Vučić je rekao da mu je čast i ponos što je knezu Albertu Drugom uručio Orden Republike Srbije na lenti i dodao da je u razgovoru sa njim u četiri oka “dosta toga naučio”.

“Postavljao sam pitanja o zaštiti životne sredine, o svetskoj političkoj sceni i drugim stvarima, imajući u vidu iskustvo i stepen obrazovanja kneza Alberta. Veoma sam zahvalan što je svoje znanje želeo da podeli sa nama i što je pokazao iskreno prijateljstvo”, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa gostom razgovarao i o borbi protiv pandemije koronavirusa i da mu je čestitao na uspešnoj borbi protiv te infekcije, a takođe je izrazio nadu da će Srbija ostati u grupi zemalja koje su se uspešno suprotstavile toj pošasti.

Vučić je izrazio nadu da će memorandumi o razumevanju u oblasti ekonomije biti podsticaj za dodatni razvoj saradnje i u drugim oblastima između Srbije i Monaka.

“Trenutna trgovinska razmena je mala, po pitanju usluga je nešto veća ali nedovoljna i to treba da se popravi”, rekao je on.

Vučić je pomenuo da je sagovornika obavestio da Srbija “predano radi na očuvanju mira i stabilnosti”, a u vezi s evrointegracijom Srbije ga je zamolio za podršku jer on i njegova porodica uživaju veliki ugled u Evropi i svetu.