Tokom jučerašnjeg dana na lokalnom švajcarskom sajtu Le Kanton 27 obajvljen je navodni razgovor sa Kličkom u kojem se granačelnik glavnog grada Ukrajine zahvalio Albancima i Kosovu na vojnoj podršci i solidarnosti sa ukrajinskim narodom.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci koji vole potrebu, koju nam neko nameće. Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije…“, naveo je isti izvor tvrdeći da su to Kličkove reči.

U pomenutom tekstu koji je objavljen pod nazivom „Gradonačelnik Kijeva, Ukrajinac Kličko krvavih ruku u Davosu: Hvala Kosovo, hvala Albanci! Nakon što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije!“ dalje piše da je bivši bokser rekao albanskom novinaru „kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije“.

“Verujem da ćemo mi u Ukrajini, pored Boga, vratiti ovu podršku našoj zemlji, našem narodu. Hvala Kosovu, hvala Albancima. Kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije“, reči su za koje portal navodi da ih je Kličko izgovorio.

Međutim, iako je uz tekst objavljena fotografija novinara portala koji se rukuje sa Kličkom ispred jedne od zgrada u kojoj su se održavaju sastanci na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, snimak sporne izjave nije objavljen.

Podsećamo, Vitalij Kličko juče je boravio u Davosu na svetskom ekonomskom forumu gde je rekao da su “svi su shvatili da ovo nije specijalna operacija, to je genocid nad ukrajinskim narodom”, rekao je on.

“Jasno je da ovo nije specijalna vojna operacija, kao što Rusija tvrdi, već rat, i to jedan od najvećih još od Drugog stvetskog rata”, zaključio je Kličko u Davosu.