Foto: Pixabay

Kineski ekspert navodi da se trgovina između Kine i SAD uglavnom zasniva na malom i srednjem biznisu, dok se bilateralna trgovina Rusije i Kine uglavnom oslanja na velika državna preduzeća.

“Međutim, sada su se mnoga izvozna mala i srednja preduzeća suočila sa poteškoćama. SAD su već podigle carine sa 10 na 25 odsto, što je ekvivalentno zatvaranju vrata. Ako američki potrošači pristanu da iz svojih novčanika plaćaju više, te kompanije mogu da povećaju cijene svojih proizvoda za 25 odsto, što je malo vjerovatno”, rekao je Zenvej za “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, u takvim uslovima, kompanije treba da se održe na površini.

“Oni treba da razmisle da krenu u Rusiju. Mi možemo prebaciti proizvodnju u Rusiju, odakle možemo prodavati robu i u SAD i u Evropi”, istakao je Zenvej.

Posljednji krug američko-kineskih trgovinskih pregovora završen je sredinom maja bez rezultata zbog još jednog povećanja američkih carina na kinesku robu.

SAD povećale su carine sa 10 na 25 odsto na kineski uvoz u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara.

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je da se započne proces povećanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procjenjuje na oko 300 milijardi dolara.

Kao odgovor na to, Peking je od 1. juna povećao carine na uvoz robe iz SAD u iznosu od 60 milijardi dolara, prenosi “Sputnjik”.