Si Đinping je govorio povodom komemoracije 110. godišnjice revolucije iz 1911. kada je svrgnuta poslednja kineska dinastija. Taj događaj danas je obeležen u Kini, a biće takođe dan kasnije i u Tajvanu, gde se prvi predsednik Kine Sun Jat-sen slavi kao otac nacije.

Ostrvo Tajvan ima sopstvene vlasti od pobede komunista u kontinentalnom delu Kine 1949. godine. Kina smatra tu teritoriju jednom od svojih provincija i preti da će pribeći sili u slučaju zvaničnog proglašenja nezavisnosti ostrva.

„Ostvarivanje reunifikacije domovine mirnim putem je u opštem interesu kineske nacije uključujući sunarodnike iz Tajvana“, rekao je Si Đinping u velikoj Palati naroda u Pekingu, gde u pozadini stoji portret Sun Jat-sena.

Uprkos političkom istorijskom rivalitetu Peking i Tajpej svoj legitimitet zasnivaju na revoluciji 1911.

„Reunifikacija naše zemlje može se ostvariti i ostvariće se“ rekao je Si Đinping i upozorio protiv svakog stranog mešanja.

„Pitanje Tajvana je isključivo unutrašnje pitanje Kine“, rekao je on, dok je Vašington juče priznao da diskretno obučava tajvansku vojsku mesecima.

„Niko ne treba da potceni snažnu odlučnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Si.

Komemoracija revolucije jedan je od retkih događaja u kome su ujedinjeni Kina i Tajvan.

Vođa Tajvana Tsai Ing-ven, koju s podozrenjem gledaju komunisti zbog njenog zalaganja za nezavisnost, takođe će sutra održati govor povodom tog dana.

„Oni koji izdaju partiju i dele zemlju nikad ne završavaju dobro“, rekao je Si Đinping u aluziji na strane koje se zalažu za nezavisnost u Tajvanu.