Zapovedništvo istočnog ratišta PLA-a objavilo je na platformi kineskih društvenih medija Weibo da će nastaviti da sprovodi koordinisane pomorske i vazdušne vojne vežbe oko Tajvana, a fokus tih vežbi biće testiranje kopnenog i dalekometnog vazdušnog napada, prenose lokalni mediji.

Komentarišući manevre kineske vojske u Tajvanskom moreuzu, predsednik vlade u Tajpeju Su Ceng-čang ocenio je danas da je Kina „arogantno koristila vojne akcije da naruši regionalni mir i stabilnost“.

Tajvan vojska Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Obraćajući se novinarima u Tajpeju, Su je pozvao Peking da ne demonstrira vojnu silu i osudio “strane neprijatelje” koji izvođenjem sajber napada i kampanjom dezinformacija pokušavaju da naruše moral naroda Tajvana.

Tajvansko veće za kopnene poslove (MAC) pozvalo je vlasti u Pekingu da “pokažu suzdržanost i odmah zaustave sva svoja ratoborna ponašanja”.

Veće je optužilo Kinu da nastavlja s vojnim vežbama oko Tajvana “kao deo simulacije napada i blokade kako bi zastrašila Tajvan i susedne zemlje”.

Kina vojska Foto:Tanjug/Xinhua via AP

Tajvansko ministarstvo odbrane kaže da je poslalo avione i brodove da “prikladno” reaguju na kineske vojne vežbe oko ostrva.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su letovi kroz njegov vazdušni prostor postupno nastavljeni jer većina obavesti o kineskim vojnim vežbama u blizini ostrva “više nije na snazi”.

Međutim, ministarstvo je u izjavi navelo da će Tajvan nastaviti usmeravati letove i brodove dalje od kineske vojne vežbe u blizini svoje istočne obale do 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedeljak ujutro.

SAD najavile vojne vežbe

U međuvremenu su i Sjedinjene Američke Države najavile vojne vežbe blizu Kine u potezu koji će dodatno zaoštriti odnose dve sile.

SAD učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi s Indijom manje od 100 kilometara od sporne granice te zemlje s Kinom.

Vojne vežbe održaće se sredinom oktobra na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara u Auliju u indijskoj državi Utarakand i biće usredsređene na obuku ratovanja na velikim visinama, prema višem oficiru indijske vojske koji je upućen u to pitanje. Auli je udaljen oko 95 kilometara od Linije stvarne kontrole (LAC), negostoljubivog komada zemlje na kojem je grubo označena sporna granica između Indije i Kine. Vežbe će se održati u sklopu 18. godišnje zajedničke vežbe poznate pod nazivom “Yudh Abhyas” ili “Ratna praksa”.

Odnosi između Indije i Kine zategnuti su otkako je u krvavom sukobu njihovih vojnika na Himalaji u junu 2020. poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika.