Foto: SRNA

Iz Odbora su saopštili da će obezbjediti svjedoke u postupku za ovaj prekršaj, kojim je propisano da je prekršajno kažnjivo činiti radnje koje izazivaju osjećanje ugroženosti i uznemirenosti kod građana.

– Ne krijemo da je ovo naš odgovor na kažnjavanje Srba u Unsko-sanskom kantonu zbog nošenja obilježja Nemanjića. Na Badnji dan su kršili prava Srba da slave Badnji dan i dolazeći Božić i mi na ovaj način tražimo da se uvedu reciprocitet i kontramjere – naveli su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Ratna zastava tzv. RBiH
Ratna zastava tzv. RBiH

Iz Odbora podsjećaju da na teritoriji Zvornika i Bijeljine živi više od 60.000 Srba koji su zbog rata i etničkog čišćenja Armije i MUP-a RBiH morali napustiti svoje domove u FBiH.

– Pored toga, niz je zločina počinjen u ime i za račun Republike BiH /RBiH/, čiji grb se nalazi u Јanji, za te zločine su osuđeni brojni pripadnici Armije i MUP-a RBiH – navedeno je u saopštenju.

Iz Odbora podsjećaju da se trenutno sudi za udruženi zločinački poduhvat cijelom komandnom kadru Petog korpusa koji je na svojim uniformana i kapama imao isto obilježje kao ono koje se nalazi u Јanji, gdje godinama stoji istaknuto.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH juče je saopštio je da MUP Unsko-sanskog kantona /USK/ 6. januara kaznio dvojicu Srba sa po 500 KM za remećenje javnog reda i mira, jer su “na javnom mjestu stavili šubare sa kokardama”.