Foto: RTRS

“Optimistično je što je najveći dio problema iza nas, a što potvrđuje i ukidanje vanrednog stanja u Tesliću i Čelincu. Imamo povoljnu situaciju i kada je riječ o Hidrelektrani `Bočac` što je značajno za tok rijeke Vrbas, čiji nivo opada”, rekao je Kasipović novinarima nakon sastanaka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

On je istakao da će biti praćena situacija na području Prijedora, Novog Grada i Kostajnice, kao i vodotok rijeke Save.

“Značajno je što je mirna epidemiološka situacija na područjima koja su poplavljena. Iako je hidrološka situacija povoljnija, građani moraju biti na oprezu i sarađivati sa institucijama. U lokalnim zajednicama biće formirane komisije koje će procijeniti nastalu štetu, nakon čega će Vlada Republike Srpske vidjeti kako će sve biti sanirano”, dodao je Kasipović.

Meteorolog Igor Kovačić rekao je da u narednom periodu neće doći do potpune stabilizacije vremenskih prilika, ali da obilnih padavina neće biti.

“Vremenske prilike biće bolje nego do sada, ali uglavnom promjenljive”, kaže Kovačić.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed naglasio je da je ova uprava na usluzi građanima.

“Radimo na ispumpavanju vode na poplavljenim područjima i sigurno je da smo spremni da građanima pružimo svaku vrstu pomoći. Od ogromnog značaja je što je hidrološka situacija povoljnija, a vodotoci u opadanju”, rekao je Međed.