“Više od dvije godine pokušavam doći do podataka o radu STK na koju su nekada prenesena javna ovlaštenja BiH, a čiji rad nije transparentan. Komora nije ni registrovana u Ministarstvu pravosuđa BiH, pa ne znam ni po kom osnovu su prenesena ovlaštenja. STK godišnje naplaćuje više od četiri miliona KM članarina, a od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomske odnose dobija novac. Ministarstvo spoljne trgovine na čelu sa Mirkom Šarovićem je nadležno za provođenje nadzora nad STK, ali ono to ne radi”, kaže Karamatić.

On je u izjavi za Srnu istakao da kao delegat u Domu naroda parlamenta BiH već dvije godine postavlja pitanje – “dostavlja li STK finansijske izvještaje”, te da je tek nedavno dobio odgovor da STK BiH 2014, 2015. i 2016. godine uopšte nije dostavila finansijske izvještaje nadležnom ministarstvu, niti Savjetu ministara.

“Izvještaj od 2017. bio je na Savjetu ministara, ali kada su vidjeli šta je to, izvještaj je vraćen STK-u. U tom izvještaju nigdje ne piše gdje su tri miliona maraka koja su oročena. Kada je riječ o 1,2 miliona maraka bivše Privredne komore SR BiH koja su bila u Beču, ministar Šarović je 2015. dao saglasnost STK da može raspolagati tim sredstvima. Prema saznanjima koje ja imam, najveći dio sredstava je nestao sa tog računa, a ta sredstva se ne spominju u finansijskim izvještajima”, istakao je Karamatić.

On dodaje da ministar Šarović ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju. “Mislim da je tu riječ o jednoj uvezanoj kriminalnoj oligarhiji koja izvlači novce, pogoduje određenim privrednicima i ne radi ono za šta je osnovana – da pomaže prvredi”, smatra Karamatić.

Karamatić je potvrdio da je sa članovima komisije Doma naroda prošli utorak posjetio STK i pitao Vasića za spornih 1,2 milona KM. “Postavio sam pitanje Vasiću, ali nije mogao odgovoriti. Pokušao je odgovoriti sekretar Komore Zdravko Marinković, ali nije rekao ni gdje su sredstva ni na šta su utrošena. Ja samo znam da je novac bio na računu i da ga više nema. Dobar dio nije više na računu. Ja nemam uvida, a oni mi nisu dali obrazloženje”, pojašnjava Karamatić.

On je najavio da će pitati ministra Šarovića gdje je novac, jer je on potpisao saglasnost da se troši.

“Pitao sam ga već dosta stvari u vezi sa STK, ali ni na jedno pitanje do sada nije odgovorio. Činjenica je da je STK tražila saglasnost za trošenje tog novca i od prijašnjih ministara, ali je nisu dobili. Da li zbog straha od krivičnih prijava ili poznavanja rada STK-a, prije Šarovića to niko nije potpisao”, naglasio je Karamatić.

On je naveo da i Dom naroda ima zaključke u vezi sa STK-a, ali da nikad nisu provedeni.