– Danas je, zahvaljujući bošnjačkim političarima, a prije svega Bakiru Izetbegoviću kojem se zahvaljujem ovim putem, pokrenut proces reorganizacije BiH. Danas je svima jasno da ovakva BiH više ne može opstati bez obzira na sav napor i novac koji je međunarodna zajednica uložila – rekao je Karamatić Srni.

Prema njegovim riječima, danas je pokrenut točak istorije koji će “od nekadašnje `sto odsto BiH` Harisa Silajdžića dovesti tu politiku na 23 odsto BiH”.

Karamatić je istakao da nije iznenađen propašću pregovora, jer je “vrlo teško sjediti i pregovarati sa nekim ko nema namjeru da se dogovora već sjeda za sto kako bi pokušao `mazati oči` međunarodnoj zajednici”.

– Međutim, danas su u ljudi iz administracije SAD i EU vidjeli sa čim mi imamo posla i da se pod maskom građanske države pokušava stvoriti balkanski kalifat u srcu Evrope – naveo je Karamatić, koji je član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

On je dodao da su zaključci sa posljednjeg zasjedanja HNS-a jasni u pogledu novonastale situacije.

– Posljednji zaključak govori o teritorijalnoj i političkoj reorganizaciji u prvom redu Federacije BiH, a tako i BiH. Prevedeno na bilo koji jezik to znači da BiH u ovakvom obliku opstati neće. Spoljne granice će se zadržati. Braća ako se ne mogu dogovoriti podijele se unutar kuće, svaki uzme svoju sobu i zajednički koriste dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. BiH ide u tom pravcu – naveo je Karamatić i dodao da je danas ubijen svaki optimizam.

Karamatić je ocijenio da ponavljanje priče da su Hrvati vezivno tkivo BiH više nema nikakvog smisla.

– HSS je za revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Po važećim zakonima u BiH, Hrvati se ponovo mogu organizovati i administrativno i teritorijalno -istakao je Karamatić.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prije četiri ili pet godina, danas nema više nijedan nižerangirani službenik međunarodne zajednice kome nije jasno ko krši Ustav i zakone, ko nameće drugim narodima svoju volju.

– Јa nisam vidio do sada da Mostar ili Banjaluka pokušava diktirati Sarajevu bilo šta. Sarajevo pokušava diktirati apsolutno svima, uključujući i Tuzlu i Zenicu i sve, oni su posebna elita. Ovakva zemlja nije funkcionalna, proces je danas krenuo, a vidjećemo kako će završiti – dodao je predsjednik HSS-a.

Karamatić tvrdi da je sada nebitno hoće li biti izbora.

– Osnovni preduslov da se organizuju izboru je usvajanje budžeta, a poznato je da on nije usvojen. Јednostavno novca za izbore nema – dodao je Karamatić.

Odgovarajući na pitanje da li će propast pregovora u FBiH dovesti do dodatne nestabilnosti i eventualno ugroziti bezbjednosnu situaciju, Karamtić je rekao da je BiH toliko nestabilna da se sama urušava.

– Što se tiče mogućnosti rata, ja bih parafrazirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića – mi se ovdje možemo gađati samo kestenima. Rat je skupa igračka. Nijedna narod, osim možda bošnjačkog nema ambicija ratovati, ali definitivno nema nikakvih resursa, ni financijskih ni ljudskih. Njihov najpotentniji resurs se nalazi u ambasadama, pokušavajući izvaditi vize da pobjegne iz zemlje, tako da rata biti neće – smatra Karamatić.

Pregovori stranaka u Federaciji BiH o izmjenama Izbornog zakona, koji su vođeni pod mentorstvom administracije SAD i EU, danas su završeni bez ikakvog dogovora.