Župljanin je poslije trodnevne posjete Srbima u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu rekao da je njihov stav da je Srpsku moguće sačuvati jedino postizanjem punog jedinstva svih političkih predstavnika i nosilaca vlasti iz reda srpskog naroda.

– Oni smatraju i da je neophodno prevazići međustranačka neslaganja i ujediniti se u ostvarivanju najviših i najsvetijih ciljeva i vrijednosti srpskog naroda u Srpskoj, a to su opstanak, razvoj i prosperitet Republike Srpske i srpskog naroda zasnovan na utvrđivanju i poštovanju minimalnih zajedničkih interesa srpskog korpusa, ali i na ključnim opšteprihvaćenim međunarodnim demokratskim standardima i načelima – kaže Župljanin.

On je dodao da je mišljenje četvorke u Sheveningenu da je to pravi put i način da se oduži svima koji su podnijeli žrtvu prilikom stvaranja, očuvanja i razvoja Republike Srpske.

– Saglasili smo se da je to samo dio duga prema onima koji su dali živote i dijelove tijela i prolili krv za Srpsku –  napomenuo je Župljanin.

Prema njegovim riječima, Karadžić, Mladić, Stanišić i Župljanin su u razgovoru najmanje isticali lične probleme i uslove u kojima borave i žive.

– Oni ih prihvataju takve kakvi jesu, ne žale se, ne govore naglas, ali se u ćutanju osjeća i tuga i sjeta, mnogo veća od onoga što bi moglo biti rečeno. Zabrinuti su za svoje porodice i uslove u kojima one žive. Nekima od njih rijetko stižu posjete jer porodice nemaju materijalnih mogućnosti za to. Troškovi jedne posjete premašuju iznos godišnje penzije roditelja jednog od njih – rekao je Župljanin.

On je istakao da im ni to ne pada teško koliko stalni napadi i nasrtaji na Srpsku.

– Potpuno sam siguran u njihovu veliku brigu za Republiku Srpsku i srpski narod, a koliko Srpska i srpski narod brinu za njih prosudite sami – naglasio je Župljanin.

Bivši predsjednik Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić čekaju da im bude izrečena drugostepena presuda.

Nekadašnji ministra unutrašnjih poslova Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin očekuju da budu upućeni na izdržavanje kazne od po 22 godine zatvora koje im je zbog ratnih zločina izrekao Haški tribunal.