Radovan Karadžić

Američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv Radovana Karadžića zamijeniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je međunarodni sud u Hagu.

Apelaciono vijeće dalo je pravo imenovanja Meronu, kao predsjedniku sudskog Mehanizma, a ne Žan-Klodu Antonetiju, drugom sudiji po starješinstvu. Za odbranu prvog predsjednika Republike Srpske, ovim nije odblokiran sudski proces, zbog čega sumnjaju da će pravosnažna presuda Karadžiću biti izrečena, kako je planirano, do Nove godine.

Sudija iz Portugala Ivo Nelson Rosa dolazi umjesto Teodora Merona. Kako saznajemo, Meron, penzioner od Nove godine, je pri imenovanju Rose, u više navrata prekršio odredbe Statuta Haškog tribunala. Prvo, izuzevši se sam iz predmeta, nakon što je stigao zahtjev odbrane Radovana Karadžića za njegovim izuzećem, a zatim i imenujući Apelaciono vijeće koje je dalo zeleno svjetlo ze uključivanje Rose u drugostepeni postupak u predmetu Karadžić.

Goran Petronijević, član Tima odbrane Radovana Karadžića, kaže da nije siguran da je time sve završeno.

-Čekaćemo potez Antonetija, jer mislim da je on apsolutno u pravu i da on neće stati na ovome. Uvođenje novog sudije u drugostepeno vijeće, podrazumijeva određeno vrijeme da se on upozna sa spisom. Neka bude genijalac, njemu bi trebalo šest mjeseci da se upozna – dodaje Petronijević.

Zbog toga, Petronijević sumnja da će pravosnažna presuda biti izrečena, ne samo do kraja ove godine, već i u prvom kvartalu sljedeće. Ni ova odluka, kaže, nije odblokiran proces, a Teodor Meron nije isključen iz donošenja odluka, što je zbog njegove pristrasnosti, bio izričit zahtjev odbrane.

– To je potpuni apsurd. Vrlo je čudno zašto se Meron grčevito drži toga da održi do kraja tu opciju i da utiče na rad Vijeća. Јer osnovano, možemo da očekujemo da onaj sudija koga on imenuje umjesto sebe, sprovodi njegovu namjeru i njegov naum u toku rada Vijeća – naglašava Petronijević.

Strasti su u Hagu uzburkane, a sudije podijeljene, zbog toga što je, prema Petronijevićevim riječima, opao interes Zapada za rad ovog suda. Na sve ovo što se dešava, Karadžićeva odbrana upozorava već 15-ak godina. Hag će se, kaže Petronijević, raspasti iznutra, zato što počiva na neviđenim principima u pravosuđu – da ne poštuje vlastita pravila.