Radovan Karadžić

Karadžić je podsjetio da je Stefan Nemanja propustio kroz Srbiju Fridriha Barbarosu u njegovom krstaškom ratu na istok, te da od tada zapadne sile pokušavaju da “posjeduju” Srbiju i njenu moravsko-vardarsku dolinu da ne bi morali da pitaju za dozvolu.

– Dodatni razlog je pravoslavlje, koje je dugo na udaru, te naša bliskost sa Rusijom, Kinom i mnogim drugim zemljama – naveo je Karadžić za Večernje novosti.

On je ocijenio i da su srpski angloamerički saveznici uludo “prosuli” vječno prijateljstvo i odanost Srba.

– Čak i ako je oprošteno, nikada neće biti zaboravljeno. Srbi rado praštaju i kada se grešnik ne kaje i ne traži oprost – naveo je Karadžić za Večernje novosti.

On smatra da anglosaksonski svijet neizbježno silazi sa trona, ali da upotrebljava stare imperijalne alate koji više ne vrijede, pri tome gubeći prethodno beskrajno prijateljstvo i odanost Srba.

Karadžić je napomenuo da su Srbi nekada doživljavali Ameriku kao dobru vilu, a da danas mali narodi od nje strahuju, a kao dobru vilu doživljavaju Rusiju i Kinu.

On smatra i da se slučajevi kao što je bombardovanje Srbije više nigdje neće ponoviti, jer se svijet osvijestio i stvaraju se nova savezništva.

Karadžić je naveo da je Kosovo i Metohija nasilno i nelegalno promijenilo etničku sliku tokom okupacija /turske, austrougarske, sila osovine…/ i komunističke diktature, ali da se to ne mora prihvatiti, kao ni bilo koji zločin nastao iz tih okolnosti.

– Јugoslovenske republike su od komunista dobile “pravo” na imperijalne granice, pa su ih “uknjižile” kao svoje etničke i nacionalne, iako je to daleko od stvarnog stanja – istakao je Karadžić.

On je naveo i da je Njemačka htjela više malih državica na Balkanu da bi pod maskom borbe protiv “velike Srbije” stvorila “veliku Njemačku” od 500 do 700 miliona beznadežnih i bespomoćnih bez njemačke podrške i vođenja.

Karadžić je napomenuo da je nekadašnji zapadni posrednik Amerikanac Sajrus Vens nekoliko puta javno rekao da se u bivšoj Јugoslaviji vodi Genšerov rat /nekadašnji njemački šef diplomatije Hans Ditrih Genšer/, što Njemačka nije osporila.

Raduje se, istakao je, popravljanju odnosa Srba sa Njemačkom, ali je napomenuo i da nije lijepo što se Njemačka umiješala u rasturanje Јugoslavije na tako krvav način.