Potvrda je stigla nakon što su večeras objavljene fotografije sa sastanka u Tirani, na mestu zvanom “sprat 15” – između Đurića i visokih funkcionera i poslanika Samoopredeljenja, LDK i AAK.

“Đurić tokom boravka u Tirani, na marginama konferencije, obavlja brojne sastanke sa predstavnicima političkih partija iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova i Metohije, učesnicima ovog regionalnog skupa, među kojima su i predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz Republike Srbije”, naveli su u Kancelariji za KiM u pisanom odgovoru za KoSSev, nakon prethodnog upita ovoj instituciji da potvrde vest koja se prvo pojavila u elektronskim medijima u Prištini.

Ovo je drugi okrugli sto, u organizaciji Saveta za inkluzivno upravljanje u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Nemačke, posvećen unapređenju regionalne saradnje, koordinaciji oko unutrašnjih političkih i ekonomskih reformi, kao i pomoći u rešavanju regionalnih sporova, objasnili su u Kancelariji uz napomenu da je prvi skup održan je u Skoplju od 18. do 20. oktobra.

Na pitanje zašto sastanak nije prethodno bio najavljen, nezvanični odgovor je da je Srpska napredna stranka to već učinila danas.

Na pitanje šta su teme i eventualni ishod, Kossev niju još uvek dobio odgovor.

Prema navodima Gazete Express, sa Đurićem za stolom u restoranu sede član Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje – Đeljalj Svecla, poslanik Demokratskog saveza Kosova Arban Abraši i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno gradonačelnik Đakovice Ardian Đini.

KoSSev je, kako navodi taj portal, večeras pisanim putem zatražio potvrdu sastanka i od Svecle, takođe sa pitanjima, zašto sastanak nije prethodno najavljen, te šta je bila priroda i tema sastanka, kao i njegov ishod. Do objavljivanja vesti, nije stigao odgovor.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da predstavnici Prištine nemaju pravo da određuju ko će predstavljati srpsku stranu u dijalogu. Đurić je na konferenciji za novinare rekao da Aljbin Kurti, Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj pokušavaju da se ogromne moralne visine drže pridiku ko treba da se izvinjava i šta ko treba da radi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno da je izjava mandatara za sastav kosovske Vlade Aljbina Kurtija “da ne želi da ga vidi za pregovaračkim stolom” u pregovorima Beograda i Prištine, pokazatelj da Kurti hoće da se bavi kadrovskom politikom u Beogradu. Vučić je prilikom predstavljanja novih helikoptera za vojsku i policiju na vojnom aerodromu kod Beograda ocenio da je izjava Kurtija pokazatelj “da se i na Kosovu vodi kampanja protiv njega, isto kao što se vodi u Srbiji”.