Bošnjačke organizacije traže zabranu Kiša i Njegoša. Više asocijacija uputilo je apel ministarstvima zemalja bivše Јugoslavije da iz nastavnog programa povuku “Peščanik” Danila Kiša i Njegošev “Gorski vijenac”, tvrdeći da sadržaji ovih djela podstiču Srbe i Crnogorce na genocid nad muslimanima. Iako su vladama ostavili rok od 100 dana, odgovor je stigao promptno – nastavni plan i program neće se mijenjati.

Kome smetaju Kiš i Njegoš i njihova djela koja se svrstavaju u sam vrh jugoslovenske književnosti? Јedna od ključnih knjiga velikog Kiša, saga moderne književnosti o potrazi za ocem i vlastitim identitetom, sporna je bošnjačkim udruženjima iz BiH, Slovenije, Sjeverne Amerike i Kanade. Njegošev ,,Gorski vijenac“ smatraju rasističkim.

“Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država BiH postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dviju ključnih nacionalističkih ideologija 20. vijeka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projektovane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima“, stoji u saopštenju udruženja.

Od ovoga se ograđuje bošnjačko udruženje iz Crne Gore, poručujući da nisu potpisali nikakav dokument kojim se traži zabrana velikana književnosti, i dodaju da takav apel nije vrijedan pažnje. Ostali pozivaju crnogorskog premijera i ministre da ponište i odluku o Njegoševoj nagradi. Odgovor zvanične Podgorice stigao je odmah – postojeći plan i program neće se mijenjati.

“Ministarstvo kulture Crne Gore neće ukinuti Njegoševu nagradu, kao najveće međunarodno priznanje za južnoslovensko književno područje. Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu“, saopštilo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Takav apel nije stigao u Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ali poručuju da će svaki sličan zahtjev smatrati neprihvatljivim. Istog stava je i Republički pedagoški zavod. Bespredmetno je, kažu, polemisati o tome da Kiš i Njegoš ne budu dio obavezne lektire u osnovnim i srednjim školama. Podsjećaju da je još 2002. po nalogu Međunarodne zajednice u BiH formirana zajednička komisija za utvrđivanje uvredljivih sadržaja i nijedan od dvojice velikana nije osporen.

“Ne pada nam na pamet da o tome uopšte raspravljamo. Mi smo uvredljive sadržaje izbacili, za razliku od Bošnjaka koji i dalje izučavaju i imaju imena škola po nekim pripadnicima Handžar divizije i pogrdne sadržaje u njihovom planu i programu”, izjavio je direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

Članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti izričiti su da ovakve istupe bošnjačkih udruženja treba ignorisati, tvrdeći da je po srijedi dnevnopolitička provokacija, koja nema veze sa književnošću i umjetnošću.

“Kada je riječ o `Gorskom vijencu`, treba imati u vidu sljedeću nepomjerivu činjenicu – ne može se nijedno književno djelo premještati iz jednog vremena u drugo i onda se prema političkim potrebama tumačiti. To je skrnavljenje književnosti i svih normi savremene civilizacije. A kad je riječ o `Peščaniku` Danila Kiša, to je podvig gdje su oni našli da postoji mržnja prema bilo kome kod ovako tolerantnog pisca”, izjavio je akademik Miro Vuksanović, član SANU.

Potpisnici inicijative navode da je sadržaj djela dva srpska velikana godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih odnosa. Iz akademskih krugova kategorični su da je crnogorski pjesnik najveća tema srpske književnosti i kulture, poručujući u njegovom stilu da je “zaludno cijepati što se pocijepati ne može“.