Njen status prenosimo u cijelosti:

U ovom tekstu prikazati ću lik i djelo Meddžide Kreso.

Naime, to je bivša predsjednica Suda Bosne i Hercegovine, koja je vladala sudom 12 godina i napravila razdor između nositelja pravosuđa.

Prikazaću kako je Meddžida Kreso napredovala i prelazila sa funkcije na funkciju. Nije imala vremena ni da pogleda predmete, koje je zadužila, a već je bila izabrana na drugu funkciju.

Dakle, nakon dužeg vremena, odlaska iz pravosuđa, 2001. Meddžida Kreso, vraća se na “velika vrata” i kojom prilikom se imenuje za Zamjenika tužioca tužilaštva Federacije BiH, na kojoj funkciji ostaje do kraja 2002, a onda čim je formirano Tužilaštvo BiH od januara 2003. imenovana je za Zamjenika Glavnog tužioca, Tužilaštva BiH. Bila je član VSTV 2004. samo tri mjeseca, za vrijeme kada je sudija Branko Perić bio predsjednik VSTV. Sama, uz pomoć svojih kolega, članova vijeća, imenuje sebe za sudiju Suda BiH, pa odmah nakon par sati imenuju je i za predsjednika Suda BiH. Dakle, protivno zakonu o VSTV, jer se predsjednik suda bira iz reda sudija tog suda, a ona je bila tužilac u momentu apliciranja. Na toj funkcijije ostala dva mandata. Kada je aplicirala za drugi mandat, vodila se žestoka rasprava između članova vijeća, jer upravo Medžida Kreso nije opravdala rad u prvom mandatu, a drugo nije bila ni prva na listi, nego kolega Davorin Јukić.

Presudilo je nešto drugo , a ne profesionalnost. Glasanje je pokazalo rezultat 7 glasova za, 7 protiv. Meddžida je prošla, jer je za nju glasao tadašnji predsjednik VSTV Milorad Novković, čiji glas je vrijedio za dva. Poslije mi je rekao da je shvatio da je pogriješio, jer je zaista pokazala da joj se nije trebalo omogućiti da ponovo dobije mandat predsjednice suda.

Kada je Meddžida Kreso ocijenjena sa ocjenom tri, odmah je prestala da ocjenjuje sudije, kako ni VSTV ne bi mogao ocjenjivati nju i time iskazala nepoštivanje institucije VSTV, te jednakost svih sudija da budu ocijenjeni u svom radu.

Kao predsjednici suda, nepotizam joj nije bio stran. Zapošljavala je djecu svojih prijatelja. Izvod iz transkripta od 30.10.2015. govori kako Meddžida zapošljava djecu svojih prijatelja Merdanović. Taj transkript nije završio u sudskom postupku, jer je na njemu bio razgovor Meddžide Kreso u vezi zapošljavanja djece prijatelja i šta je njoj prioritet. Da li znanje ili da se radi o djeci prijatelja.

Meddžida Kreso je očito bila izvan zakona.

Zatim, je zaposlila i kćerku od Slavice Ćurić tadašnjeg člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, preko koje i danas sprovodi svoju volju i uplitanje u rad pravosudnih institucija, a dokaz za to je njena izjava za N1 da traži da Visoki predstavnik, putem Bonskih ovlasti, smijeni članove vijeća, a upravo je to bio nacrt teksta saopštenja nekoliko članova predsjedništva Udruženja sudija, kojima je istekao mandat, među kojim članovima je i Slavica Ćurić, odnosno sada Ćindrak, koja je sudija Vrhovnog suda BiH.

Da je Meddžida išta pročitala i pratila situaciju, onda bi znala da Visoki predstavik, nema više te ovlasti, jer je već odavno završen rat i građani na izborima biraju svoje predstavnike.

Nadalje, Meddžida se miješala u rad VSTV, tj sve odluke, a najviše imenovanja i disciplinske postupke. Putem poruka je tražila od mene da se za glavnog tužioca ne izabere Milana Popadić, jer je ona Milanov čovjek, a da treba da se izabere Alena Kurspahić.

Takođe je tražila da “stisnemo” disciplinsku komisiju da se suspenduje tadašnji Glavni tužilac Salihović.

Kada je u pitanju tužilac Oleg Čavka zvala me je isto i tražila da se isti suspenduje i ja sam joj tada rekla da se ne može neko suspendovati ko nije načinio niti disciplinski prekršaj. Konačno to su rekle kolege, koje su bile u tim komisijama.

Kada je bio poslednji izbor za predsjednika Suda BiH, a nakon što je u dnevnom.ba objavljen članak u vezi Meddžide Kreso ista je napisala demant u kojem je priznala da je išla u ambasade i o Ranku Debevcu iznosila tvrdnje da se radi o bolesniku, koja bolest ga čini nepodnobnim za tu funkciju, te da je to rekla jer joj je bilo važno ko će je zamijeniti. Kao da se radi o kraljevskoj funkciji.

To je dokaz da naši nositelji pravosđa, političri i drugi, odlaze u ambasade sa ciljem diskreditovanja pojedinih nosilaca pravosuđa i ne znam koga sve još.

Meddzida Kreso je imala najveću platu, tako da je skoro pa duplo veća od članova vijeća, koji su sudije opšinskih sudova, a vozili su je skupocjeni automobili sa pratnjom.

Izjava Meddžide Kreso, da postoji pravosudna mafija je trajno uništilo ugled pravosuđa ove države.

Vjerovatno je pri tome mislila i na sebe.

U radu suda BiH pod vodstvom Meddžide Kreso Ured za reviziju institucija BiH, je za tri godine utvrdio nezakonitosti u vezi isplaćivanja naknada, koje nisu na zakonu zasnovane i da šteta iznosi preko 30.000 KM. Produžavala je nezakonito ugovore pripravnicima nakon isteka roka od godine dana.

U izvještaju o financijskoj reviziji Suda Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, broj: 01/02/03-08-16-1-500/13, uočeno je, da Sud BiH na čelu sa tada Meddžidom Kreso nema apsolutno sačinjenu nikakvu strategiju za borbu protiv korupcije.

I u ovom slučaju, izostaje procesuiranje bivše predsjednice Medžide Kreso, iako se vidi da je “zaobilazila” zakon gdje god je stigla.

Za kraj:

Meddžida Kreso ne može znati da li su strane ambasade vršile uticaj na imenovanje i postupke, jer to ona može samo tvrditi za sebe tj. da nema saznanja o tome.

Mnogo toga bih mogla reći o predsjednici, ali za sada ću stati na ovome.