Svet je prvo šokirao snimak napada ajkule na ženu koja se kupala u Hurgadi. Kasnije se ispostavilo da je reč o Elizabet Sauer (68), penzionerki iz Austrije koja je sa mužem došla na godišnji odmor u Egipat.

Na pomenutom video snimku vidi se kako žena odjednom nestaje u vodi, a onda se oko nje pojavljuje crvena mrlja. Okupljeni turisti su svedočili ovom prizoru sa plaže, ali su bili previše uplašeni da uđu u vodu.

Spasioci su naposletku uspeli da izvuku Elizabet iz vode, nakon čega je prebačena u lokalnu bolnicu. Ubrzo je preminula od posledica napada, a lekari su saopštili da je verovatno reč o srčanom udaru koji je doživela zbog straha od ajkule.

Egipatske vlasti su nedugo potom ograničile pristup Crvenom moru.

Sledećeg dana, većina turista se plašila da uđe u vodu. Međutim, bilo je onih koji su prebrodili strah, ali je tada stigla još jedna stravična vest – dve žene su ubijene u napadu ajkule u Hurgadi.

„Žene su napadnute dok su plivale“, navodi se u saopštenju ministarstva za zaštitu životne sredine.

Guverner Crvenomorske oblasti Amr Hanafi naredio je u petak zatvaranje svih plaža u ovoj oblasti na tri dana „pošto je ajkula napala austrijsku turistkinju“.

Tim stručnjaka radi na identifikovanju uzroka i okolnosti napada i razloga ovakvog ponašanja ajkule, naveli su iz pomenutog ministarstva.

Kakva je situacija u Hurgadi za portal Nova.rs opisao je srpski turista koji trenutno letuje u Egiptu.

“Šok sam doživeo, niko ne sme u vodu”

“Ja sam tek jutros čuo. I to na kakav način. Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje. U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što pre vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio“, priča ovaj srpski turista, koji nije želeo da mu otkrivamo identitet.

On nam je ispričao da mu je žena, kada se vratio do obale, ispričala da je ajkula napala ženu koja je preminula.

“Šok sam doživeo. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali, ajkula… Verujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra”, kaže ovaj Srbin.

U Crvenom moru, inače, živi preko 40 različitih vrsta ajkula među kojima su najčešće grebenske, ali i crna i ajkula Longmanus.

Kako položaj peraja otkriva da li je ajkula spremna za napad

O opasnosti koja vlada u Hurgadi, u emisiji “Probudi se” na TV Nova S govorio je ronilac Hadži Radenko Čulić koji se i sam nalazi u Egiptu.

„Treba izbegavati plivanje rano ili kasno, jer tada izlaze da se hrane, ali niko ne može da vam garantuje da se teće desiti u podne. Zbog toga je bitno da ne plivate sami, da ne idete daleko od obale, ne praćaka, ne pravi buka, roni uz minimalne pokrete, bez nepotrebnih zvukova, jer sve ovo kod ajkule izaziva nagon za hranjenje“, kaže Čulić.

Ali, ako do susreta dođe iskusni ronilac savetuje da zauzmete uspravni položaj, i okrenete se ka ajkuli.

“Pažljivo pratite njene pokrete. Obratite pažnju na prsna peraja, ako su okrenuta ka dnu ajkula je nezainteresovana za vas, ako ih podigne, sprema napad. Morate ostati koncentrisani, udarite je po nosu, škrgama- to su njene bolne tačke i udaljiće se verovatno”, kaže Čulić.

Ističe i da nikako ne ulazite u more ako imate neku ranu na telu, takođe savetuje žene u ciklusu da ostanu na plaži kao i da ne urinirate u more.