screenshot

“Do sada su agencije imale mogućnost da troškove kao što su aerodromske ili brodske takse budu isključene iz cene aranžmana, u reklamama i programa se navodila cena bez taksi. Od pre pet, šest godina u većini zemalja EU ta jedinstvena cena je zaživela”, objašnjava Seničić i dodaje da agencijama ostaje mogućnost da pojedinačnu uslugu odvoje.

Seničić ocenjuje da više od 95 odsto turističkih agencija ozbiljno i odgovorno obavlja svoj posao i da ne treba dozviliti da male agencije dođu u situaciju da ne mogu da nastave da rade.

Prema njegovim rečima, sigurnost putnika ne rešava Ministarstvo turizma, već pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo.

“Od kojih nemamo odgovor na pitanje šta se desilo prošle godine sa agencijama koje su propale i prevarile veliki broj putnika. Mi smo kroz garanciju putovanja ljudima izmirili novac, ali to neće doprineti boljem osećaju sigurnosti putnika ukoliko ne budem o videli da li ima elemenata krivičnog dela, da li je neko uhapšen, osuđen… To je najbolja preventiva”, smatra Seničić.

On veruje da bi od 1. oktobra moglo da se krene u reorganizaciju licenciranja turističkih agencija.

Seničić kaže da Nacionalna asocijacija turističkih agencija svakog meseca proverava da li članice ispunjavaju standarde.

screenshot

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Goran Petković ocenio je da izmene zakona nisu “dramatične”, ali da će agencije osetiti veći uticaj promene zakona kad je reč o uvođenju depozita i strožih garancija za turističke agencije.

On kaže da je depozit postojao i ranije kao opcija, pa je ukinut u nekim verzijama zakona.

“Sad je uveden paralelno sa drugim oblikom garancije. Mislim da će doprineti pojavi koja je prisutna u drugim granama, a to je ukrupnjavanje privrede – mnoge male agencije će morati ili da se udruže ili u neki drugi odnos sa većim ‘igračima’. To nije nešto što ćemo videti ove sezone, ali je nešto što će se efektuirati u naredne dve godine”, ocenjuje Petković.

Petković ne očekuje da će aranžmani biti mnogo skuplji.

“A ako i budu skuplji, biće sigurniji”, smatra Petković.