Da će ovaj put glasati u svom domu Milijani Mičić iz Bijeljine bilo je jasno prije dva dana, kada je dobila pozitivan nalaz testa na virus korona.

– Prijavila sam se na mejl Gradske izborne komisije, priložila ličnu kartu i nalaz od kovid doktora i zamolila ih da mi pošalju kovid tim za glasanje u nedjelju – kaže Milijana.

Da bi mobilni tim zadužen za glasače u izolaciji pokucao na vrata, potrebno je to zatražiti od lokalne izborne komisije, uz rješenje o naloženoj izolaciji ili medicinski dokaz o prisustvu virusa korona.

U Banjaluci je formirano deset mobilnih timova. Broj prijavljenih glasača jutros je bio 200, do večeras se udvostručio. Nada Batinar kaže – do sutra ujutro u devet časova, kada rok za registraciju ističe, očekuju još prijava.

– To je primjena procedura iz dijela redovnih, ako treba pomoć, pomoći će član porodice i ne ulazi se u kuće tim biračima – pojasnila je Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka.

Formiranje ovih timova nije išlo bez problema. Bilo je teško naći dobrovoljce, a ni prevoznici nisu bili zainteresovani da pruže uslugu timovima koji obilaze pozitivne na virus.

– Problem je bio da nađemo vozače za mobilne timove, pa nam je opština izašla u susret. Dobićemo tri vozača iz opštine sa opštinskim vozilima i jedno vatrogasno vozilo, tako da smo i taj problem riješili – naveo je Vladimir Vuković,  predsjednik Opštinske izborne komisije Teslić.

Međutim, sa porastom broja zaraženih, mnogo je onih koji nisu dobili ni rješenje o izolaciji, a još im nisu dostavljeni rezultati testa. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu – oni ne mogu da budu odgovorni za uskraćivanje prava glasa, jer izdavanje rješenja o izolaciji nije u njihovoj nadležnosti.

– Imamo ukupan broj prijavljenih 1.615 osoba koje su do sinoć u ovoj evidenciji koju imamo. Naravno da će se ovaj broj vjerovatno još proširiti – smatra Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Ni glasanje na redovnim biračkim mjestima ove godine neće izgledati kao do sada.

– To se odnosi na članove biračkih odbora u smislu dezinfekcije samih prostorija, kabina za glasanje, olovaka i što manji kontakt između članova biračkih odbora i glasača, što je u suštini i uobičajeno u toku izbornog dana – istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zdravstveni stručnjaci ističu – razloga za izbjegavanje izbora nema, ali je mnogo razloga da se glasači naoružaju strpljenjem i glasanje obave u skladu sa epidemiološkim preporukama – poštujući distancu i noseći masku.