“On na manevarskom prostoru djeluje kao najbolji centrafor na svijetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol”, rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

On je dodao da će se vidjeti vrlo brzo da Dodik nije problem, kao što ga stranci predstavljaju.

“Rasplet devedestih bio je samo još dokaz da se tamo ratovi ne vode da bi riješili neki problem, nego, kada završe dejstva, čekaju nove ratove da bi riješili nagomilane probleme iz proteklih vremena”, smatra Kusturica.

On je ocijenio da je Dodik važan, jer uspijeva da uradi sve što zamisli i da ima nevjerovatnu energiju.

“Jednom je u zoru na Mećavniku za vrijeme Festivala ‘Kustendorf’ pred odlazak na spavanje otpjevao neki krajišku pjesmu. Sve cvijeće u saksijama i na terasi se treslo, a drvo podrhtavalo”, naveo je Kusturica.

On je istakao da istinu o stanju u BiH Dodik ponavlja svakodnevno, čineći tako da u teškim okolnostima ona bude dostupna svima na dnevnom nivou.

“Od selendre Banjaluke, on je napravio grad, gdje se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe. Uz stotinjak kilometara auto-puta, uz bolnice i škole, presudno je uticao na stvaranje Andrićgrada kao središta kulture i nauke”, kaže Kusturica.

On je dodao da su plate u Republici Srpskoj veće nego u Srbiji ili Rumuniji, iako ne utiču presudno na domaćinsku ekonomiju.

Kusturica je naveo da je početak Dodikovog uspjeha bila dobra saradnja sa Vojislavom Koštunicom i prodaja mobilnog operatera na najbolji način i završila odličnom političkom kooperacijom sa Aleksandrom Vučićem, bez čije podrške ne bi bilo ništa kako jeste.

Kusturica je zahvalio i Vučiću za pomoć koju daje za funckionisanje Andrićgrada.

Što se tiče Vučićeve politike, Kusturica kaže da mu liči na neku vrstu posttitoističke vrste, okreće kompas i na istok i na zapad, ali da misli da će uskoro biti, ako već nije, pritjeran uz zid gdje će morati da odgovori na Kjerkegorino egzistencijalno pitanje “ili-ili”.

“Da li je u ovom svijetu moguće biti neutralan? Ako uspije u tome, prevazići će svoj uzor u politici. On komunicira sa Rusima na ruskom, ali i sa Soroševim sinom na engleskom”, rekao je Kusturica.

On je naveo da mu priča o razgraničenju na Kosmetu liči na Donalda Trampa, biznismena koji sve vidi kao ideju “trange-frange”, ali da razgraničenja nema bez premještanja stanovništva.

“Ko sme da premješta ljude danas i da ne popije tužbu za etničko čišćenje?”, zapitao je Kusturica, te ocijenio da se tako priziva ono što je Kemal Ataturk /otac turske nacije/ napravio u Izmiru kada je Grke iselio, a doselio Turke.

On je istakao da Kosovo kod Srba izaziva duhovno reagovanje, budući da je u pitanju pljačka koju niko i nikada ne može opravdati, te da je legalizovana pljačka koju danas pokriva američka baza Bondstil na Kosmetu.

“Prostor u kojem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić djeluje, pokušavajući da izvede kraj naše najveće priče je mali. Šanse za bilo kakav uspjeh su minimalne. Tada preostaje razvlačenje lopte po sredini terena, pošto naše želje teško možemo ostvariti”, kaže Kusturica.

On je nazvao “majstorijom i cinizmom” to što su Amerikanci za komandanta svoje baze u Bondstilu na Kosmetu doveli čovjeka sa velikim srpskim prezimenom /Nik Dučić/, koji ne govori srpski, ali ide u crkvu i koji kao general srpskog porijekla čuva red i Šiptare od Srba.

On je rekao da misli da Srbija griješi što svoju suverenost i autonomiju u vrijeme “bitke za Kosovo” ne štiti agrikulturom i kulturom, jer jedino će preživjeti onaj koji će u budućnosti moći da se prehrani fizički i duhovno.

Kusturica je podsjetio da je stara Jugoslavije za vrijeme Tita ostvarivala viškove od prodaje municije i naoružanja, ali da se to moglo prestići organskom ishranom.

“Ostaje nam da se nadamo da će neko, kao što je /Donald Tramp/ raskačio NAFTA sporazum i nas osloboditi od CEFTE”, rekao je Kusturica.

Komentarišući reklamni spot američkog ambasadora Kajla Skota povodom stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, i poruku Srbima “i vi ste svijet”, Kusturica je ocijenio da je to cinizam bez presedana, jer je Srbija uvijek bila dio svijeta, te zapitao “šta bi bilo kada bi ispostavili račun za sve ono što je Srbija dala svijetu”.

On je podsjetio da je njemački kancelar Angela Merkler čestitala makedonskom premijeru Zoranu Zaevu propali referendum, jer je navodno najveći broj stanovnika glasao za promjenu imena i za NATO.

“Laž je njihova istina. Živimo u vremenu postistine”, rekao je Kusturica, dodavši da je tako moguća vijest da su u Hrvatskoj zabranili Bajagu, da je zabranjena pjesma “Beogradskog sindikata” o Kosovu “Dogodine u Prizrenu”, koje nema ništa skaradno u sebi, ali puca od istine.

“U Bosni su zabranili gostovanje ruskog pisca Zahara Prilepina kao “prijetnju poretku”, a on je pretnja izvjesnom Draganu Mektiću zvanom Kredenac, čije šarke se baš ne drže dobro, pa na promaji nastaje lupetanje…”, kaže Kusturica.

Podsjećajući da srpska okrenutost prema Zapadu potiče još iz vremena Nemanjića, Kusturica je rekao da je Srbima zapadna tradicija sudbina, kao i Rusima.

“Svaki Rus ljubomorno čuva svoju kulturu, ali masovno primjenjuje i u životu i na javnoj sceni zapadni standard”, navodi Kusturica, koji napominje da Zapad kidiše na Sibir i neće da pristane na istinu da su Kina i Rusija ponovo uspostavile ravnotežu sila na planeti.