Istovremeno sa samitom EU traje konstitutivna sednica Evropskog parlamenta, koja je počela incidentima.

Plenković je izjavio da očekuje da će se danas naći rešenje o „celom paketu“ imenovanja za vodeće pozicije u institucijama EU.

„Mislim da je kod svih sazrelo vreme da se naprave pomaci i da se konsenzusom nađe dogovor o celom paketu”, poručio je Plenković, prenosi Tanjug.

Dolazeći na treći dan vanrednog samita u Briselu, Andrej Plenković nije hteo da odgovori na pitanje da li je holandski socijaldemokrata Frans Timermans i dalje opcija za predsednika Evropske komisije.

„Videćemo da li je to opcija i danas. Ima novih ideja. Videćemo brzo“, rekao je Plenković.

On je dodao da se u procesu imenovanja za vodeće pozicije u institucijama EU zalaže za rešenje koje je dobro, koje ne dovodi do podela i koje je u interesu Hrvatske.

Kako je došlo do kraha u nedelju

Na sastanku u Evropskom parlamentu poslanici Evropske narodne stranke su se složili da Frans Timermans nikako ne sme da postane predsednik EK, iako je Angela Merkel postigla dogovor sa šefovima socijalista i liberala o paketu prema kojem bi Timermans preuzeo tu poziciju, a kandidat narodnjaka Manfred Veber bi postao predsednik Evropskog parlamenta u punom mandatu, pet godina.

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da je sve puklo, kako prenose diplomatski izvori, u nedelju popodne kad su u Briselu sastali pregovarači tri najveće grupe u Evropskom parlamentu: u ime liberala belgijski i holandski premijeri Šarl Mišel i Mark Rute, u ime socijalista španski i portugalski premijeri Pedro Sančez i Anatonio Kosta i u ime narodnjaka Andrej Plenković i letonski premijer Krišjnis Karinš.

Šta je, dođavola, predlog iz Osake?!

Plenković i Karinš su počeli raspravu s pozicije prošlog samita, s tezom da je Veber predsednik EK i da bi trebalo dogovoriti ostale pozicije.

Mišel ih je pogledao u čudu i pitao: „Vi, dakle, ne znate što je dogovoreno u Osaki?“.

Pregovarači narodnjaka su, navode diplomatski izvori, doslovno ostali u šoku kad im je rečeno da su nemačka kancelarka Angela Merkel i sam Veber već dogovorili da se odustaje od Vebera kao predsednika EK i da on preuzima Parlament.

Plenković i Karinš su nakon toga besni otišli na samit narodnih stranaka i rekli kako je reč o nedopustivom dogovoru iza leđa ostalim članicama stranačke grupacije, a pridružili su im se irski premijer Leo Varadkar i bugarski Bojko Borisov koji je govorio i u ime mađarskog premijera Viktora Orbana.

Karinš i Plenković su otvoreno pitali Merkelovu: „Šta je, dođavola, predlog iz Osake?!“

Donald Tusk, predsednik Evropskog veća i član Evropske narodne stranke, izjavio je kasnije da je bio iznenađen oštrinom napada i pobune te grupe.

Merkelova je takođe ostala šokirana snagom udara, pa se povukla, doslovno je napustila salu i iza sebe zalupila vrata.