Foto: N1

Jovanović je, kako piše današnji Blic, izjavio da politika dijaloga mora da zameni politiku “dva jarca na brvnu”.

“Rekao sam da je i prvi i drugi i treći korak, sve je na vlastima. To sam rekao i prošli put, jer imamo potpuno zatrovanu atmosferu, protesti, na žalost, mislim da nisu dali efekat koji su mogli da daju, a na vlasti je da pokaže više nego dobru volju da poboljša atmosferu”, kazao je Jovanović u Novom danu.

Na pitanje da li veruje da će se to i desiti, odgovara odrično.

“Da li verujem u to – ne, ali ako se to ne uradi, imaćemo sve više nasilja, sve više tuča…Kada imate verbalno i medijsko nasilje kakvo je danas, to mora da se prenese na polje fizičkih sukoba, kao što se desilo juče u Knjaževcu. Ja sam bio opozicija i Đilasu i Tadiću, nisam ni tada bio zadovoljan situacijom u medijima, ali ovo danas je mnogo gore”, kazao je.

O tome šta konkretno znače ti bolji medijski uslovi, Jovanović kaže: “Nije to – mi vas zovemo da se vratite u parlament! Neka me pozovu u jutarnji program RTS-a, neka otvore medije, nek ne bude sve rijaliti…Nemojte da igrate na te trikove ‘vrati se u parlament'”.

Govoreći o izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, Jovanović kaže da je “tek krenuo izborni dan”, ali da ne očekuje veće incidente.

“Mnogo veći problem je, a to su mnogi zaboravili, što se ti izbori organizuju po kosovskim zakonima. To su za nas secesionističke institucije, nevažeći zakoni, a zašto idemo na izbore pod tim uslovima? Zbog Briselskog sporazuma, i to se odomaćilo, a nije normalno”, kazao je Jovanović.

Međutim, dodaje, niko ne želi incidente.

Za Srpsku listu kaže da kao ideja “da Srbi budu pod jednom kapom” nije loša.

“Nije problem ove Srpske liste što je srpska i što je jedinstvena, problem je što je suštinski kriminalna, jer je instrument politike Beograda, a politika Beograda je zapravo, predaja Kosova i Metohije, i u tom smislu ona predstavlja zloupotrebu onoga što bi ona mogla da bude”, rekao je Jovanović.

Na pitanje zašto misli da je politika Beograda predaja Kosova, Jovanović kaže: “Pa zato što su oni to rekli! Mi smo raskinuli koalicije na lokalu zbog njihovog izraženog stava, i ne samo stava, nego i akata u Briselu, kada su počeli da pregovaraju o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji. Od tada je bilo kakva saradnja sa SNS-om bila nemoguća”.

Jovanović kaže i da sam Aleksandar Vučić priča o politici razgraničenja.

“Kaže – ja ću priznati secesiju Kosova, predaću vam celu pokrajinu, al zauzvrat da mi vratite deo, možda čak kroz razmenu za neke teritorije s juga Srbije. I to je jasno kao dan. To je nedavno ponovio i Vulin, to svi oni govore, tu nema nikakve dileme”, kaže Jovanović.

A to je, dodaje, protivustavna politika.

“Sutra bi onda usledila destabilizacija. Predati Kosovo nije rešenje, to je početak niza problema. Umesto da se bavimo ekonomijom, bavićemo se Raškom oblašću i dalje”, izjavio je predsednik DSS-a.

“A kako bez njega? Kada je Maja Gojković pre mesec dana najavila da će biti održana sednica, to smo na Predsedništvu DSS-a imali kao temu, i ja sam tada imao stav da se može razmisliti o učešću na toj sednici. Sutra ćemo o tome da donesemo zvaničnu odluku. Svoj stav sam delimično promenio, kako je ta priča o razgraničenju utihnula, odbačena je, ali ne toliko od građana, kako je Vučić rekao, koliko od Nemačke i Francuske…”, kazao je.

Prema njegovim rečima, rasprave o Kosovu u parlamentu nije bilo šest godina.

“Šest godina ova vlast radi bez bilo kakve diskusije, unutrašnji dijalog je bio farsa, kada je sada ta politika doživela debakl – da li vredi ići zbog dva, tri minuta da nešto kažemo? Pa ja ne verujem. Opet kažm, pozovi me na RTS, napravi ozbiljne emisije, a ne 2-3 minuta u skupštini, gde će nas poklapati vaši poslanici, ili Vučić, koji će držati svoj monolog”, kazao je gost N1.

Dodaje da će “jači utisak ostaviti ono što kaže vlast”.

“Ali ne zato što su njihovi stavovi argumentovani, nego jer će imati više vremena za priču”, ocenio je Jovanović.