Foto: BETA

Ukupno u našoj Srbiji do sada je 38.115 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 786 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 530 pacijenata, od kojih su 24 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 8.209 osoba, a ukupno od marta 1.271.455.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je od 579 potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u Srbiji u protekla 24 sata, najveći broj njih sa teritorije glavnog grada gde je virus potvrđen kod 286 osoba.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija kazala da je nakon Beograda, grad sa najvećim brojem potvrđenih slučajeva infekcije Kragujevac sa 40 novozaraženih, a nakon njega Novi Sad sa 18 novih potvrđenih slučajeva.

Ona je dodala da je virus potvrđen kod 17 osoba u Šapcu, kod 16 osoba u Prijepolju, 15 u Trsteniku, u Valjevu 14, u Nišu 13 osoba i 11 njih u Boru, dok je u ostalim gradovima zabeleženo manje od 10 slučajeva infekcije.

Prema njenim rečima, u poslednjih nedelju dana bilo je 2.396 potvrđenih slučajeva zaraze, od čega je 1.185 sa teritorije Beograda.

„Broj hospitalizacija je oko 15 odsto od ukupnog broja potvrdjenih slučajeva zaraze, s obzirom da znamo da se u ovom momentu hospitalizuju samo pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom“, kazala je Kisić Tepavčević.

Svaki drugi građanin Srbije nema poverenje u zvanične informacije koje saopštava Krizni štab za borbu protiv širenja korona virusa, a čak 73 odsto izražava zabrinutost po pitanju daljeg toka epidemije, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja agencije za marketinško savetovanje i istraživanje Valicon.

Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković izjavila je danas da je u tom bolničkom centru trenutno na lečenju nešto manje obolelih od korona virusa nego prethodnih dana, ali da su se ponovo javila tri pacijenta koja su ranije izlečena od kovida 19.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su njegova i zabrinutost medicinskih članova Kriznog štaba o novom talasu korona virusa na vrhuncu, ali da treba obuzdati anksioznost građana, koja je najveća kod starijih osoba.

Grad Niš planira da u što kraćem roku otvori privremenu kovid bolnicu, s obzirom da broj zaraženih raste, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.