foto: BETA

„Vučić misli da strance može da laže kao što je lagao građane Srbije za plate, penzije, Mercedesovu fabriku… Ali to ne ide tako u međunarodnim pregovorima, i zvanične stavove Srbije niko više ne uzima ozbiljno. Vučić više nije u stanju da se kontroliše – ni kako se ponaša niti šta izgovara – i to izaziva veoma ozbiljne posledice, kako u Srbiji, tako i po naš položaj i ugled u svetu“, rekao je Jeremić televiziji Naša.

Jeremić je podsetio da je Vučić najavljivao da više neće pregovarati dok se ne formira Zajednica srpskih opština, pa dok se ne rasformira takozvana vojska Kosova, a potom i dok se ne ukinu takse za srpsku robu, ali je nastavio da pregovara posle svake od tih najava.

Predsednik Narodne stranke je istakao da Srbija nije iskoristila sve mehanizme koji su joj bili na raspolaganju kada je Priština uvela takse od 100 odsto, jer je mogla da pokrene arbitražu u okviru sporazuma CEFTA, a Srpska lista, koja je pod direktnom Vučićevom kontrolom, mogla je da obori vladu Ramuša Haradinaja.

„Pošto to nisu uradili, postavlja se pitanje da li je možda nekim krupnim švercerima u Srbiji u interesu da takse opstanu. Šverc cveta, a na severu Kosova vlada organizovani kriminal od kada je država Srbija potpisom na briselskim sporazumima povukla svoje institucije. Zvonko Veselinović nije neki odmetnik od zakona koji se krije od naših državnih organa, već je naprotiv izuzetno blizak vlastima u Beogradu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom Vučićevog nedavnog obraćanja vladikama Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji, rekao da je predsednik Srbije u razgovoru sa crkvenim velikodostojnicima „koristio potpuno neprimeren rečnik“, a neke od njih čak i optuživao za saradnju sa separatistima.

„Po mojim saznanjima, Vučić je jednog od arhijereja optužio i za raspad državne zajednice Srbija i Crna Gora. On svojim agresivnim nastupom podstiče podele i konfrontacije svuda, pa čak i među vladikama SPC“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom pohvala koje su iz SPC upućene Vučiću, rekao da bi teško mogao da zamisli patrijarha Pavla da kaže da se „divi Slobodanu Miloševiću“.

„Danas ima mnogo manje razloga za divljenje predsedniku Srbije nego što je bilo tada“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom protesta opozicije i građana, rekao da će vlast biti prinuđena da obezbedi fer i demokratske izborne uslove samo ako budu nastavljeni protesti, bojkot institucija i ako opozicija ostane jedinstvena.

„Izbori će biti na proleće 2020. godine i opozicija na njima neće učestvovati ako mediji ne budu slobodni i ako budu održavani pod sadašnjim uslovima. Bez učešća opozicije, izabrane institucije neće imati legitimitet i to je veliki problem za režim. Na kraju će morati da popuste, ako opozicija ostane jedinstvena“, rekao je Jeremić.