„Vučić ne može nazad, a ne može više da ignoriše da je na ulicama sve više ljudi, i moraće na kraju da izadje u susret njihovim zahtjevima. Vlast će se uskoro suočiti sa po nju izuzetno neprijatnom činjenicom da su institucije u dubokoj krizi legitimiteta“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Prema njegovim riječima, „lideri opozicije mogu da očekuju telefonske pozive Vučića, poziv na sastanak da se posavjetuju kako da se izađe iz ovog ludila“.

„Mislim da su neki razgovori već obavljeni, ali nemam dokaze za to“, naveo je Jeremić i dodao:“ Nema tajnih dilova i pregovora s diktatorom“.

Jeremić je rekao da bi „jako volio“ da Vučić raspiše vanredne izbore pod postojećim uslovima, jer bi to potpuno homogenizovalo opoziciju i bilo nepogrešiv pokazatelj ko je zaista protivnik režima, a ko nije.

„Ako izbori ne budu raspisani, to će biti nešto složeniji scenario, za koji imamo jasno artikulisan slijed koraka određenih Sporazumom sa narodom. Ovo je važna etapa na putu ka uspostavljanju slobode i normalnosti u Srbiji. Prva etapa je bila formiranje SZS, Sporazum je proširio front, dok je treći korak promjena sistema kojim će se reformatirati postojeći autokratski poredak“, naveo je Jeremić.

Jeremić je, povodom nedavne posjete Briselu, gdje je sa jednim od osnivača SZS Draganom Djilasom razgovarao sa evropskim zvaničnicima, rekao da je Savez postao neizbježni sagovornik EU u Srbiji i najavio da će se predstavnici Saveza sastati i u Beogradu sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

„Đilas i ja smo u Briselu jasno rekli da nismo spremni da potpišemo akt koji bi Kosovu i Metohiji omogućio članstvo u UN, ali da smo spremni da se angažujemo u dijalogu sa Prištinom i međunarodnom zajednicom da bi se postigli dogovori i rješenja za normalizaciju životnih prilika, koji danas ne postoje“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je međunarodna zajednica shvatila da po svoj prilici nema brzih rješenja za Kosovo i Metohiju, ali da će u narednih nekoliko mjeseci napraviti posljednji pokušaj da natjera Vučića da potpiše takozvani sveobuhvatni sporazum.

„Ne vjerujem da će se to dogoditi. Tada će shvatiti da ih je Vučić lagao i da sa takvim ljudima nema dogovora, nakon čega će ga pustiti niz vodu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ocijenio da Vučić „nakaradno pokušava da glumi Tita“ i govori Zapadu jedno a Rusima drugo, i dodao da su mu novinari uticajnih zapadnih medija, uključujući i BBC, prenijeli kako im saradnice predsjednika Srbije Tanja Jović i Suzana Vasiljević govore da „proteste u Srbiji finansira ruska obavještajna služba“.

„Vjerovatno Rusima govore da proteste finansira CIA. To pas s maslom ne bi pojeo i niko ozbiljan u to ne može da povjeruje. Istina je da proteste u Srbiji finansiraju oni koji u njima učestvuju, a među njima je i SZS. Troškovi su mali, jer nema autobusa iz unutrašnjosti, a ozvučenje je jednostavno i sve ukupno ne košta mnogo“, rekao je Jeremić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime