„Situacija je objektivno teška kada je reč o Kosovu i Metohiji, pre svega za naše sunarodnike, na koje su pritisci danas veći nego ikad. S druge strane, u međunarodnom prostoru, situacija se sve više komplikuje. Sve više čujemo visoke zvaničnike SAD i nekih evropskih zemalja da bi dijalog trebalo okončati što pre uzajamnim priznanjem Beograda i Prištine“, rekao je Jeremić.

Dodaje da je od ogromne važnosti utvrditi okvir i smernice za postupanja države u budućnosti. Podseća da je ovo vanredna sednica Skupštine Srbije i da dolazi na zahtev Narodne stranke, i da je od ogromnog značaja utvrditi kako dalje postupati u vezi sa Kosovom.

„Bilo bi izuzetno neodgovorno u ovakvim okolnostima ne dogovoriti se oko nekakvog dokumenta, idealno bi bilo da bude usvojen jednoglasno, da odražava državno jedinstvo u ovom teškom trenutku. Predložili smo rezoluciju sa 20 tačaka, konkretnih mera koje treba preduzeti, što međunarodno, što na terenu. I više smo nego voljni da raspravljamo kako dalje, kako napred“, kazao je Jeremić.

Podseća da je devet godina prošlo od toga da su Albanci stavili potpis na dokument kojim se se obavezali na stvaranje Zajednice srpskih opština, a da ništa nisu uradili.

„Što je najgore, deluje da nemaju nameru da tako nešto urade, sudeći barem po njihovim zvaničnim izjavama. Mi predlažemo da se podvuče crta u tom smislu, jer je očigledno da Briselski dijalog ne donosi ama baš ništa u smislu onoga što zahteva srpska strana, a što duže traje, povećavaju se zahtevi“, ocenjuje predsednik Narodne stranke.

On je naveo da se u rezoluciji koju je podnela Narodna stranka predloženo da ukoliko do 31. decembra ne bude ispunjen bazični minimum, (Zajednica srpskih opština) koji je dobijen još 2013. godine, da mi više ne vidimo razlog da ostanemo u tom procesu.

Izvor : N1

„Nije dovoljno reći – Mi ne priznajemo Kosovo“

Takođe, u predloženoj rezoluciji stoji da predsednik Republike treba da uputi zvanično pismo predsednicima Rusije i Kine u kojima ih obaveštava o tome da je konačan stav Srbije da Kosovo ne može postati član Ujedinjenih nacija, i gde ih moli da iskoristi svoje pravo veta koje imaju na Savetu bezbednosti u slučaju dolaska na dnevni red pitanje statusa Kosova i Metohije.

„Kada bi takvo pismo došlo u Moskvu i Peking, to bi bilo dobro opravdanje da zauzmu zvaničan stav o korišćenju prava veta u Ujedinjenim nacijama u slučaju postavljanja pitanja statusa Kosova i Metohije“, naveo je gost N1.

Uveren je da taj postupak naša država treba da započne na vreme.

„Nije dovoljno reći: ‘Mi ne priznajemo Kosovo’. Mi treba da uradimo ono što je u našoj moći da Kosovo ne može da postane član Ujedinjenih nacija. Konkretno, konačan status Kosova i Metohije mora biti određen u Savetu bezbednosti. Ako mora biti tamo određen, a tamo sede Rusija i Kina, koje su rekle, naravno iz svojih razloga, da će uraditi ono što od njih traži Srbija, hajde da uradimo to. Ni predstavnici vlasti, ni predstavnici opozicije ne mogu se kriti iza slogana ‘Mi nećemo priznati Kosovo’, to nije dovoljno. Ako Kosovo jednom postane član Ujedinjenih nacija, tada spirala negativnih događaja ne može biti zaustavljena“, naglasio je Jeremić.

Ukoliko se to desi, upozorava on, može da dođe do spajanja Albanije i Kosova u jednu članicu Ujedinjenih nacija, jer ne postoje mehanizmi u ovoj međunarodnoj instituciji koji bi sprečlili tako nešto.

„Nema više Saveta bezbednosti ili bilo kog mehanizma koji može dve punopravne članice da spreči da se ujedine u jednu. I sutra, stvaranju Velike Albanije koja će, vrlo verovatno imati teritorijalne ambicije u regionu. Kada jednom pustite Kosovo u Ujedinjene nacije, više ne možete apsolutno ništa, možete samo da pričate. Mislim da je bolje pričati danas, u Skupštini Srbije“, podvukao je Jeremić.