Foto: SRNA

“Kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona o javno-privatnom partnerstvu, mi smo u Vladi prepoznali da dosadašnji zakon nije dao očekivane rezultate, jer su procedure bile previše komplikovane, što je kočilo napredak u ovaj oblasti”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, novi zakon će te procedure mnogo olakšati i skratiti, a omogućiće i dijalog i učešće i predstavnika i javnog i privatnog sektora, kao i stranih ulagača i partnera.

Ovim zakonom, pojasnio je premijer Srpske, biće omogućeno da javno-privatno partnerstvo zaživi u Republici Srpskoj, što je u skladu sa dugoročnim ciljem Vlade – jačanja privrednog potencijala, te skraćene procedure.

“Cijenimo da ćemo ovim zakonom omogućiti da javno-privatno partnerstvo u Republici Srpskoj zaživi i da time i neki drugi projekti zanimljivi za lokalnu zajednicu i za Vladu možemo lakše i brže realizovati i time se krećemo na našem fonu a to je jačanje privrednog i ekonomskog potencijala Srpske”, naglasio je on.

Višković je dodao da je bilo riječi i o prijedlogu Strategije za borbu protiv sajber kriminala, što je, kao je naglasio, izuzetno značajna strategija za Republiku Srpsku, posebno zbog opasnosti koje sa interneta vrebaju djecu i omladinu.

“Želimo da zaštitimo najmlađu populaciju u Srpskoj od bilo kog oblika zlostavljanja”, poručio je Višković.

On je naglasio da se izmjene odnose i na godine primjene Strategije, jer je u Nacrtu bilo od 2019. do 2023. godine, a sada je promijenjeno od 2020. do 2024.

Višković je dodao da iz ove strategije izlazi i Akcini plan koji će se prilagoditi 2020. godini.

On je istakao da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju od javnog interesa izgradnju mosta preko rijeke Plive u opštini Jezero.

Prema njegovim riječima, most će omogućiti bolje povezivanje opštine sa regijom i doprinjeti i smanjenju od eventualnih poplava.

Višković je dodao da su danas imali informaciju o inicijativi za izgradnju naučno-tehnološkog grada na prostoru između Banjaluke i Laktaša.

“To je jedna ogromna investicija i riječ je o inicijativi u vezi sa kojom će biti pokrenuti pregovori sa Evropskom investicionom bankom, USAID-om i ostalim nevladinim organizacijama da vidimo da li bi mogli dobiti određena grant ili kreditna sredstva za izgradnju”, rekao je on i dodao da bi izgradnja trebalo da košta više od 200 miliona KM.

On je dodao da bi naučno-tehnološki grad obuhvatao veliku površinu i to bi bio prvi takav grad na području ove regije.

“U tom gradu bi se nalazio i naučno-tehnološki park, industrijske zone, naučno-istraživački centri, a sve bi bilo povezano sa dva naša univerziteta i privredom”, precizirao je Višković.

Ukoliko se ova ideja realizuje na povoljan način za Republiku Srpsku, kaže Višković, to bi značajno pomoglo razvoju savremenih tehnologija u Srpskoj, a i šire.

Višković je rekao da je ova lokacija izabrana zbog blizine aerodroma, auto-puta, Koridora deset, budućeg mosta kod Gradiške, jer za jedan takav grad treba imati i dobru povezanost sa ostatkom svijeta.

Predsjednik Vlade Srpske je istakao da su danas ovlastili ministra zdravlja da nastavi pregovare sa Evropskom bankom o završetku projekta izgradnje tehničkog bloka u Kliničkom centru Banjaluka, za koji je banka odobrila kredit od 15,5 miliona evra.

On je naveo da izgradnja ovog bloka podrazumijeva grijanje, hlađenje i kuhinju.

“To je prva faza i nastavljamo realizaciju ovog projekta koji je odobren 2016. godine”, dodao je predsjednik Vlade Srpske.

On je podsjetio da su ministri iz njegovog kabineta ovih dana obišli Sarajevsko-romanijsku regiju, gdje su se upoznali o situaciji u institucijama i preduzećima na ovom području.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime