A sve zbog postojanja osnova sumnje da je od početka 1992. godine do novembra 1993. u svojstvu ministra inostranih poslova, a od novembra 1993. do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju sabirnih centara (logora) na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradina u kojima se nalazilo protivpravno lišeno slobode više stotina civila srpske nacionalnosti, ubijeno 32 lica, a više desetina žena silovane, što potvrđuje da je vršeći najjodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i djelovanje navedenih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, navodi se u dokumentu PU Trebinje koji je u posjedu ATV.

U dokumentu stoji da je odgovoran što je kao visoki funkcioner tzv. Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna ,te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljenjima u logorima, navodi se policijskom izvještaju.

U Konjicu je smrtno stradalo 186 lica, 2.000 zatočeno u logore bez ikakvih prava, a više desetina žena silovane, što je imalo za posljedicu izvršenje teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, a nije ništa učinio da bi to spriječio, čime je osumnjičeni Haris Silajdžić počinio krivično djelo – ratni zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navode u Policijskoj upravi Trebinje.