Sergej Lavrov

Izrael je u ponedeljak osudio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zbog sugestije da je nacistički lider Adolf Hitler imao jevrejske korene i zatražio izvinjenje od Moskve.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo ruskog ambasadora na “težak razgovor” zbog komentara koje je Lavrov dao u nedelju u intervjuu za italijansku televiziju.

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid rekao je da je Lavrov dao “neoprostivu, skandaloznu izjavu i učinio užasnu istorijsku grešku”.

“Jevreji nisu ubijali sami sebe u holokaustu”, rekao je Lapid.

“Najniži nivo rasizma prema Jevrejima je da same Jevreje okrive za antisemitizam,” dodao je šef izraelske diplomatije.

Iz ruske ambasade za sada nema komentara.

Tokom intervjua italijanskom kanalu Rete 4, Lavrov je upitan kako Rusija može da tvrdi da treba da “denacifikuje” Ukrajinu kada je predsednik zemlje, Volodimir Zelenski Jevrejin.

“Kada kažu ‘kakva je ovo nacifikacija ako smo Jevreji’, ja mislim da je i Hitler imao jevrejsko poreklo, tako da to ništa ne znači”, rekao je Lavrov.

“Već dugo slušamo kako mudri jevrejski narod govori da su najveći antisemiti sami Jevreji,” dodao je šef ruske diplomatije.

– Posljednjih godina je otkrivena kompletna istina o organizaciji Zelenih beretki i Patriotske lige, koja je formirana još 1990. godine u sarajevskim naseljima Vratnik, Širokača, Souk bunar, gdje su bili apsolutna većina. U muslimanskim naseljima je postojala dobro organizovana vojna struktura nabildana islamskim fundamentalizmom. Za Srbe u tim dijelovima tada je počelo stradanje epskih razmjera – naglasili su iz Odbora.

Iz Odbora podsjećaju da su pravoslavne crkve i groblja tokom prošlog rata paljeni i rušeni, kuće i naselja su nestala sa lica zemlje, a vlasnici zemljišta su tjerani da po mizernim cijenama prodaju zemlju Bošnjacima muslimanima.

U tim kantonima, napominju, bošnjačke političke partije samostalno formiraju vlast i ne postoji nikakva šansa da srpske političke partije učestvuju u vlasti, jer je takozvana Armija BiH s tih područja protjerala Srbe, uz, kako navode, izuzetak srpske ikebane koja se može nabrojati na prste, a dobro je služila za zamagljivanje slike međunarodnoj zajednici.

Tamo, kažu u Odboru, postoji gotovo potpuno etnički čista struktura države, skrojene po mjeri Bošnjaka, na osnovu Islamske deklaracije, u kojoj se slave ustaške vođe poput Avdage Hadžića, Mustafe Busuladžića, Ademaga Mešić, Osman i Džafer Kulenović, ministri i generali u NDH.

– Srbi koji su vratili živjeti u većinski muslimanskim područjima dužni su gledati njihove proslave raznih godišnjica, izmišljene “oslobodilačke” akcije, praznovati dan rođenja Alije Izetbegovića i njihovih tzv. velikana, i odavati počast raznim generalima, spahijama, ulemama, vezirima, fiktivnim likovima turske i muslimanske istorije – naglašavaju iz ovog odbora.

Zbog nepostojanja sopstvene istorije, dodaje se u saopštenju, Bošnjaci muslimani praznovanjem različitih datuma i likova stvaraju sopstvenu istoriju, koju pišu na konceptu da su oni domicilni narod, a Srbi pravoslavci dođoši u BiH.

Dani Dajan, predsednik Jad Vašema, izraelskog memorijalnog centra u kome se čuva sećanje na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, nazvao je Lavrovljeve izjave “apsurdnim, opasnim i teškim udarcem za žrtve pravog nacizma”.

Dajan je rekao za izraelski radio Kan da Lavrov širi “bez osnova antisemitsku teoriju zavere”.

“Lavrov propagira inverziju Holokausta — pretvaranje žrtava u zločince na osnovu promovisanja potpuno neosnovane tvrdnje da je Hitler jevrejskog porekla,” navodi se u saopštenju Jad Vašema

“Podjednako ozbiljno je nacistima nazivati Ukrajince uopšte, a posebno predsednika (Volodimira) Zelenskog. Ovo je, između ostalog, potpuno izvrtanje istorije i uvreda za žrtve nacizma,” dodaje se u saopštenju.

“Ukrajinci nisu nacisti. Samo su nacisti bili nacisti i samo su oni sistematski uništavali jevrejski narod,” rekao je šef diplomatije Lapid, čiji je deda stradao u Holokaustu.

Identitet jednog od Hitlerovih dedova nije poznat, ali su postojale spekulacije, koje nikada nisu potkrijepljene ikakvim dokazima, da je on možda bio Jevrejin.

Ukrajina osuđuje Lavrovljevu izjavu

Ukrajina je takođe osudila Lavrovljevu izjavu.

“Pokušavajući da prekroji istoriju, Moskva jednostavno traži argumente da opravda masovna ubistva Ukrajinaca,” napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Drugi svetski rat, u kojem je Sovjetski Savez izgubio oko 27 miliona ljudi i pomogao u pobedi nad nacističkom Nemačkom, jedna je od centralnih tačaka ruskog nacionalnog identiteta. Neprekidno posezanje za istorijskim narativom koji Rusiju postavlja kao spasioca od zlih sila pomoglo je Kremlju da pridobije podršku Rusa za ovaj rat, navodi AP.

Oprezne reakcije Izraela prema ratu u Ukrajini

Za Izrael, Holokaust je centralni deo njegovog nacionalnog etosa i globalnih napora da se se očuva sećanje na njega i bori protiv antisemitizma.

Ali ti se ciljevi ponekad sukobljavaju sa drugim nacionalnim interesima. Rusija je vojno prisustvo u susednoj Siriji, a Izrael, koji izvodi česte udare na neprijateljske ciljeve u toj zemlji, oslanja se na Rusiju za tamošnju bezbednosnu koordinaciju. Zbog toga uzdržano komentarišu rat u Ukrajini.

Iako je uputio humanitarnu pomoć Ukrajini i izrazio podršku njenom narodu, Izrael je bio odmeren u svojim kritikama prema Rusiji i nije se pridružio međunarodnim sankcijama protiv nje. To je otvorilo put premijeru Naftaliju Benetu da pokuša da posreduje između dve strane, ali nije bilo konkretnih poteza jer se Izrael suočava sa unutrašnjim nemirima.

Lapid je prošlog meseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini, a Izrael je pristao da isporuči šlemove i prsluke ukrajinskim spasilačkim službama, signalizirajući promenu svoje pozicije u pogledu obezbeđivanja takve opreme.

Holokaust i stalna manipulacija njegovom istorijom tokom sukoba u Ukrajini izaziva nezadovoljstvo u Izraelu.

U video obraćanju izraelskom parlamentu (Kneset) u martu, Zelenski je uporedio rusku invaziju na njegovu zemlju sa akcijama nacističke Nemačke, optužujući Putina da pokušava da realizuje “konačno rešenje” protiv Ukrajine.

Ova poređenja su izazvala oštru reakciju Jad Vašema, koji je saopštio da Zelenski banalizuje Holokaust.