Strašno je što je Srpski telegraf izmislio celu aferu, zloupotrebio moje dete i izvrnuo moje reči, samo da bi se „obračunao“ sa Sergejem Trifunovićem. NJihov tekst je skandalozan i zbog toga će biti tuženi – kaže za Danas Jelena Petrović, majka šestogodišnje Petre koja je trenutno na lečenju u Memfisu.

Petra se od 2015. godine bori sa jednim od najtežih oblika tumora, neuroblastoma. Novac za njeno lečenje koje je bilo moguće samo u inostranstvu počeo je da se skuplja preko fondacije Podrži život, koju je osnovao Sergej Trifunović, i fondacije Aleksandra Šapića – Budi human.

S obzirom da su roditelji bili predani detetu, organizaciji prikupljanja novca posvetila se Petrina tetka, Svetlana Bogdanović. Ona kaže za naš list da je Petra prvobitno bila poslata na kliniku u Turskoj, gde je lečenje započeto, a potom je nastavljeno u američkoj klinici gde su troškovi lečenja besplatni.

– Moja je greška što fondaciju nisam obavestila da je Petra krajem maja otputovala u SAD i da za njeno lečenje trenutno ne treba da se sakuplja novac. Zato se Petrino ime još nalazi na sajtu fondacije. Međutim, novac je tu i biće iskorišćen za lečenje nekog drugog deteta. Niko ga nije „proneverio“, kako izmišlja Srpski telegraf – kaže za Danas Svetlana Bogdanović. Ona dodaje da je bila šokirana naslovnom stranom jučerašnjeg Srpskog telegrafa i da će tužiti novine i novinarku koja je tekst pisala.

– Rekla sam joj isto što sada pričam i vama. Da nije bilo Sergejeve fondacije, odnosno da smo čekali pomoć države, moja Petra sada ne bi bila živa. Kako bi otišla u Tursku i započela lečenje? Rekla sam i da ne želim da slike moje sestričine budu objavljene u novinama, ali oni su je stavili na naslovnu stranu – ističe Bogdanović. Najstrašnije je, dodaje, što će poverenje naroda u humanitarne organizacije sada biti poljuljano i što će možda zbog toga neko dete u budućnosti ostati bez novca za lečenje.

– Celu noć nisam mogla da spavam nakon ovog skandala. Nemam više ni reči ni suza. Tužićemo ih, ali nije poenta u tome, već u strašnim posledicama koje ovakvo pisanje može da proizvede. Sav novac koji se sakupi preko fondacija Podrži život i Budi human je transparentan. Uplaćuje se direktno klinikama, a ne roditeljima „na ruke“. Koliko oni čine za bolesnu decu u Srbiji je nemerljivo i zato je ovakvo pisanje zastrašujuće i opasno – naglašava Bogdanović.

Da je jedina „greška“ fondacije to što Petrino ime još uvek stoji na sajtu, potvrdila nam je i sekretarka fondacije Katarina Danojlić.

– Novac je u fondaciji, gde je oduvek i bio. I biće iskorišćen za lečenje deteta kome bude potreban. A dece, nažalost, uvek ima. Tokovi novca u fondaciji uvek mogu da se provere, ali lakše je izmišljati i blatiti. A posledice su nemerljive – ističe Danojlić.

Napadi režimskim medija na Sergeja Trifunovića i njegovu fondaciju započeli su nakon što je sakupljen novac za lečenje četvorogodišnjeg Dušana Todorovića. Novac je sakupila upravo fondacija Podrži život, a nakon objave o tome, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, velikodušno najavljujući da će država obezbediti sredstva. Trifunović je to nazvao jeftinim političkim marketingom, pitajući kako za jedno dete ima novca a za drugo ne, jer je generalni sekretar Nikola Selaković u maju u ime predsednika odbio da da pomoć majci jedne bolesne devojčice, navodeći da to nije u nadležnosti predsednika i da bi time prekršio Ustav.

 

 I Fondacija tuži Srpski telegraf

Sergej Trifunović je otvoreno govorio o dvostrukim aršinima i licemerju predstavnika vlasti, zbog čega je dospeo na naslovne strane režimskih tabloida kao „ološ“, „narkoman“ ali i neko ko „vara na bolesnoj deci“. On je za naš list najavio da će fondacija tužiti Srpski telegraf zbog skandaloznog teksta u kojem su zloupotrebljena deca.