Foto: Wikipedia

Na prigodnoj izložbi, povodom takozvanog dana sjećanja koji Hrvati obilježavaju u Vukovaru u nedjelju, 18. novembra, nalazi se i slika na kojoj je Francuz Žan-Mišel Nikolije u prsluku sa znakom HOS-a na kojem piše “Za dom spremni!”, a nacrtan je i ustaški grb. Autor slike je Damir Kukavica.

Јakovina smatra da je to što se događa u Hrvatskom saboru pokazatelj, gdje je Hrvatska došla u posljednjih 30 godina.

“Ovo je ustaški pozdrav, nosile su ga jedinice HOS-a koje su ukinute od Hrvatske vojske, a taj pozdrav nije bio u upotrebi dok je bio /predsjednik Hrvatske/Franjo Tuđman. Svi znaju šta taj pozdrav znači i potreban je otklon od toga”, rekao je Јakovina.

Јakovina smatra da je ovo vraćanje, ne na 1991. već na 1941. godinu, prenose “Večernje novosti”.

Poslanik HDZ-a Stevo Culej, koji je postavio izložbu, rekao je povodom protesta koji su uslijedili zbog ove postavke, da je simbol na slici “legalni znak HOS-a koji nosi Žan-Mišel Nikolije koji je ubijen na Ovčari”.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poručio je tim povodom predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća Miloradu Pupovcu da “svako mora da odluči da li mu je mjesto u Bačkoj Palanci /gdje je obilježeno 23 godine od pogroma Srba u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”/ ili u koloni sjećanja”.

“Večernje novosti” podsjećaju da se širom Hrvatske nalaze table sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”, pa čak i desetak kilometara od Јasenovca.

Prošle godine je, zbog isticanja ustaškog pozdrava, do suda došlo osam prijava, a izrečeno je pet presuda i tri oslobađajuće.

U Hrvatskoj isticanje ustaških oznaka često prolazi nekažnjeno, dok su u Austriji za to predviđene drastične kazne, piše list.